Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Добивът на суровини расте, но приходите от концесии падат

1 коментар
Добивът на суровини расте, но приходите от концесии падат

Добивът на полезни изкопаеми в България е нараснал през 2019 г. във всички подотрасли. Изключение има при въглищата, където макар да са най-много заетите в този бранш – 43% от всички, е постигнато най-ниското ниво от 2013 г. насам. Като цяло приходите от концесионни плащания в този сектор продължават да намаляват за трета поредна година, въпреки увеличението на общата стойност на добитата продукция с 3 на сто, сочат данните на Българска минно-геоложка камара (БМГК), обявени традиционно в Деня на миньора, отбелязан с молебен в столичния храм "Св. Неделя".

Според публикувания за празника обзорен доклад за състоянието на бранша през 2019 г. добивът на полезни изкопаеми за изминалата година е достигнал почти 110 млн. т. Най-големият дял се пада на рудодобива, който расте с 3% през 2019 г. и достига 35.6 млн. тона. Инертните материали бележат ръст от около 8 процента до 32.006 млн. т.  Въгледобивът отчита спад със 7% през изминалата година, с обем на добива от 28,5 млн. т., което е най-ниското ниво при този подотрасъл от 2013 г. насам. Намаление има и при добива на течни горива с 4%.

Въпреки спада на цените на някои метали, но пък при поскъпване на някои минерални суровини, общата стойност на произведената продукция на добивните предприятия отчита ръст с 3% и е в размер на 2.857 млрд. лв.

През 2019 г. приходите от концесионни възнаграждения за държавата са  72 081 810 лв. (без ДДС), с което се продължава спадът след рекордните 120 млн. лв. през 2016 г., дължащи се на постъпленията от договора за проучването за нефт и газ в Черно море. Според доклада на БМГК това се дължи на по-малко плащания от сектор рудодобив.

По данни на Министерство на икономиката за 2019 г.  продуктите на минерално-суровинната индустрия формират 7.53 млрд. лв. от общия износ, което е повишение с над 17% спрямо 2018 г. Износът на минерални суровини в натурално изражение е 7.5 млн. тона и бележи ръст с над 10% спрямо предходната година. Най-голям дял в износа имат горивата – 66%, като увеличението при тях спрямо 2018 г. е с близо 19%. Следват ги индустриалните минерали с 26% дял на износа при минералните суровини. Делът на металните полезни изкопаеми е 10% и при тях е налице спад в сравнение с предходната година. Вносът на минерални суровини през 2019 г. в стойностно изражение намалява с близо 4%, но все още е със значителен превес над износа и е в размер на  12 млрд. лева. В натурално изражение вносът се запазва на почти същите нива както през 2018 г. Най-голям дял в него заемат отново горивата с 82%. Следват ги индустриалните минерали с 11%. Металните полезни изкопаеми са с дял 7% през изминалата година, но при тях се отчита значителен спад във вноса над 30%

Браншът отчита близо 2.5 пъти по-висока производителност в сравнение със средната за индустрията в страната. Пряко заетите в отрасъла са 21 000 човека. С най-голям дял са наетите лица във въгледобива – 43% от общия брой, което оказва голямо влияние на този показател за целия бранш. Следва рудодобива с 32%, а най-малко са наетите в добива на нефт и газ и спомагателните дейности в добива – общо 5%. Заплащането в сектора си остава сред най-високите в страната, на четвърто място сред останалите икономически сектори, и през 2019 г. като средната годишна работна заплата достига 1800 лв.

"През 2020 година ще отбележим празника с удовлетворение и гордост от постигнатото. Преминахме през труден период, но издържахме на изпитанията и за пореден път доказахме нашата твърдост и издръжливост", заяви в поздрава си към миньорите председателят на БМГК Николай Вълканов.

"Правителството добре осъзнава предизвикателствата пред нашата минна индустрия, свързани с европейската Зелена сделка. Ние нееднократно сме заявявали нашата позиция, че преходът към нулеви въглеродни емисии, към който се стреми ЕС през 2050 г., трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификите на всяка отделна държава", заявява в поздравителния си адрес енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя изразява увереността си, че интересите на минната индустрия на страната ще бъдат защитени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Територия на Мики Маус
    #1

    30 години демокрация-30 години суровинен придатък и износител на нископлатена работна ръка!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.