Добрев обеща в Слънчев бряг да няма бариери

От 1 юни бариери в курорта Слънчев бряг няма да бъдат слагани. Предупредих "Слънчев бряг" АД, че проектът трябва да се прекрати, тъй като не се подкрепя от хотелиерите и бранша. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с представители на организации в сектора, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Ръководството на “Слънчев бряг” АД планираше да постави бариери на входовете на курорта и да събира такси от всички автомобили. Хотелиери заплашиха със стачки и живи вериги, ако таксата "вход" влезе в сила. Те припомниха, че преди няколко години бариерите бяха премахнати принудително с прокурорско разпореждане като незаконни и заявиха, че ако отново бъдат спуснати, ще водят битка в съда.

Министър Добрев е предложил в четвъртък да бъде направена дискусия за контролния режим, паркирането и сигурността в курорта, на която да присъстват всички заинтересовани страни.

На срещата в МИЕТ е постигнато съгласие бизнесът да представи последните си предложения за корекции в проекта за нов закон за туризма в срок до 15 дни.

Представителите на бранша приветстваха решението на правителството да се признават у нас шенгенските визи за посетители от Русия и Турция и предложиха другите визи на тези туристи да станат двугодишни.

Бизнесът ще предостави на МИЕТ своите предложения как търговските ни представители и културните ни центрове зад граница да рекламират по-добре България като целогодишна туристическа дестинация. Делян Добрев увери, че ще потърси съдействие от министерствата на културата и външните работи и допълни, че до края на юни зад граница ще бъдат разкрити 16 офиса за допълнително издаване на визи. Сред важните пазари в това отношение са Русия, Турция, Казахстан и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес