Добрев се надява горивата да са по-евтини при съхранение в чужбина

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев призова народните представителите възможно най-бързо да приемат законови поправки, които ще позволят на търговците на горива да съхраняват бензин и дизел в данъчни складове в чужбина, защото това ще доведе да поевтиняването им у нас. По думите му, в момента проблем за формирането на цените на горивата е ограниченият брой данъчни складове.

Мерки като замразяване на цените, мораториум върху изискването за влагане на биогорива в състава на бензина и дизела, биха имали само временен ефект, заяви в петък от парламентарната трибуна Добрев.

Механизмът, който може да повлияе върху цените на горивата, е чрез размера на акцизите, защото този размер е съществена съставка от цената, допълни той и изрази становище, че България трябва да има възможност за по-гъвкава политика по отношение на акциза, която да се базира или на покупателната способност на населението или на брутния вътрешен продукт на глава от населението.

В цените на горивата около 40 - 42 процента се падат на цената на суровия петрол, обясни Добрев. Ако суровият петрол поевтинява с 25 на сто, то това намаление на цената трябва да го умножим по 42 процента, за да видим с колко трябва да паднат крайните цени на горивата, заяви министърът. Освен цената на суровия петрол, върху цените на горивата влияе и курсът на долара. Ако петролът върви надолу, а доларът нагоре - то ще трябва да изравним уравнението, добави той.

Според него българският пазар на горива е реагирал адекватно на намалението на цените на суровия петрол в периода от април до юни.

При изменение на цената на суровината суров петрол с около 25 процента, може да се очаква промяна на цените на горивата на дребно с около 10 - 11 процента, а в същия период курсът на долара се покачва с 5 процента, така че понижение на цената от 8.9 процента за бензина и 9.8 процента за дизела у нас е адекватно, смята Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес