Добро утро, г-н премиер, ето какво казват звездите

Македонците са шокирани от разкритията за окултния живот на досегашния си премиер

Никола Груевски
Досегашният македонски премиер Никола Груевски се е консултирал с астроложка, а в централата на партията са окачени картини в стила на социалистическия реализъм, които величаят Груевски, семейството му и партията. Всичко това не е смешно, а тревожно, пише в кореспонденцията си от Скопие Катерина Блажевска.
 
"Опитвате се да решите някакъв личен проблем или поне да го оставите на заден план. Денят е изключително напрегнат за Девите, но Вие се стараете да овладеете положението. В момента ситуацията е много сложна. От една страна се опитвате да въведете ред в личния си живот, който за съжаление в момента е доста объркан, а от друга - принуден сте да проявите активност в работата си. Ще се сгъстят съмненията в искреността на сътрудниците Ви. Ако не изясните този проблем, трудно ще се справяте с работните си задължения. Внимавайте със здравето. Днес са възможни главоболие и липса на самочувствие. В интимен план - без големи промени.”
 
Това е дневният хороскоп на зодия Дева, под чиито астрологически повели попада бившият премиер и настоящ лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Разбира се, не знаем дали този хороскоп съвпада с предсказанията на една служителка от македонската митническа администрация, която провеждала на четири очи дълги и сложни астроложко-политически сеанси с тогавашния премиер.
 
За тази окултна страна от живота на Груевски македонците научиха от едно видео в YouTube. Разговорите с астроложката вероятно са записани в кабинета на премиера през пролетта на 2012 година. Обществеността, която до момента не знаеше нищо за окултните интереси на Груевски, сега е шокирана от косвените доказателства, че освен частни, той може би е взимал и политически решения на базата на звездните прогнози.
 
Ако не се научиш да контролираш егото си
 
На фона на натрапчивия нарцисизъм, който ВМРО-ДПМНЕ демонстрира примерно с увековечаването на важни моменти от партийната история на маслени картини в своята централа, анализаторите изобщо не са изненадани от разкритията за окултните измерения на премиерския живот.
 
"Егото е майка на месианския синдром, то е мощен двигател за политиците", казва специалистът по комуникация Петър Арсовски. "Но ако не се научиш да го контролираш, тогава егото може да се превърне в комплекс, в елемент от подсъзнателното, който бавно метастазира до точката, когато въображаемият свят става по-силен от реалността. И тогава започват да поръчват портрети, да сатанизират опозицията като някаква секта и да си търсят окултни гурута. Това е синдромът на месианството в комбинация с мания за преследване", казва още Арсовски.
 
В интерес на истината Груевски не е единственият политик, който ползва услугите на оракули или астролози. Известно е, че политици както от региона, така и по цял свят, поддържат свои "държавни" астролози и гадатели. Не е тайна например, че и едновремешният македонски премиер Любчо Георгиевски имаше тази слабост. На него съвети му даваше ясновидка, която беше съпруга на един тогавашен министър на здравеопазването. Но когато политици разчитат на хороскопи и предсказания, в съвременните демокрации на тях гледат като на слаби, несигурни, нерешителни или несериозни личности. „В политиката на тази власт наистина има елемент на несериозност", смята анализаторът Сефер Тахири. "Нито едно действие на властта, нито една информация, която идва от нея, вече не могат да ни изненадат. Тази власт бавно, но сигурно се делегитимира, преди всичко във взаимоотношенията си с гражданите”, казва Тахири.
 
Бремето на комунизма. И на 19 век.
 
Анализаторът припомня за портретите, включително на Груевски и неговото семейство, които (според различни медии) са окачени в централата на ВМРО-ДПМНЕ. Според него те говорят, че македонското общество още носи бремето на комунистическия режим. „Възхвалата на лидера, идеологизацията на партийните функционери е част от онази система. Затова малко ме учудва, че през 2016 година тъкмо политици от ВМРО-ДПМНЕ, която уж е дясна партия, се държат като комунистическите лидери от Източния блок", казва Тахири.
 
Картините в стил соцреализъм, хороскопите и гадателките - всички тези атрибути на една уж модерна партия всъщност принадлежат към политическия репертоар на 19 век, когато на мода са тайнствата и мистификациите, окултизмът и вярата в свръхестествени сили, които управляват живота и предрешават съдбите. Два века по-късно всичко това изобщо не е смешно, а много тревожно.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?