Доган: Дясното затъва, трябва да се помага

Ахмед Доган даде знак, че мисли за ремонт на управлението на НДСВ и ДПС. Едновременно с това той изрази загриженост за дясното пространство и призова политическия елит да се ангажира с "бабуването" му, за да не се даде твърде голям картбланш на лявото.

На тези местни избори няма победители с изключение на ДПС, каза Доган преди заседанието на Централното оперативно бюро на партията. Той отбеляза, че само ДПС бележи реален ръст на местните избори, докато БСП има с 600 общински съветници по-малко в сравнение с местния вот през 1999 г., а СДС - с 1000 по-малко. Ние вече имаме 710 -715 съветници, а общинските ни кметове са 29, каза Доган. Сега се съдим за Девин и има вероятност кметовете ни да станат 30, добави той.

На въпрос дали управлението има нужда от освежаване и нови лица, Доган отговори, че във всички случаи има, но това е вътрешнокоалиционен въпрос и трябва да се обсъди в рамките на коалицията.

Според него е необходим анализ на управлението след местните избори. Ние вече сме го започнали и ще ни е необходима максимум седмица, добави Доган. Той отбеляза, че всяка политическа сила трябва да си намери мястото съобразно тези местни избори, тъй като те не са били само местни, а синтез между местни и парламентарни.

Според Доган след местните избори тежестта на ДПС в управляващата коалицията е нараснала, но той не отговори категорично дали ДПС ще иска да има още свои представители в изпълнителната власт.

Това не води автоматично до "дайте ми повече ябълки в кошницата", каза Доган. От гледна точка на първосигналната политическа логика може да означава точно това, но за нас има няколко изключително важни за страната цели като НАТО и ЕС. Властта не е това, което беше преди една седмица, но това съвсем не означава, че ще имаме претенции, дори и такива да има, те ще бъдат реални, каза още Доган.

Той посочи, че въпросът е в качеството и неговият стремеж винаги е бил да се повиши качеството на властта, а не количественият принцип на участие в нея.

Ахмед Доган коментира, че дясното пространство продължава да затъва. Може би въпрос на отговорност на политическия елит на страната е да се ангажира сериозно с "бабуването"(израждане,б.р.) на дясното пространство, посочи той. Доган отбеляза, че без дясно пространство има възможност да се получи обратната крайност и да се даде твърде голям картбланш на лявото.

Трябва да има нормална политическа структура по европейски модел, единият полюс може временно да е доминиращ, но не трябва да има крайности в политическия живот, обяви Доган, който на тези местни избори съвсем нескрито заигра с левицата. От БСП пък дадоха знак, че виждат в лицето на ДПС свой коалиционен партньор при едно бъдещо управление.

Софиянски спечели случайно

В София няма победители, Софиянски спечели случайно, с подобни фокуси това не е победа, каза лидерът на ДПС. Той каза, че за него ДПС в София е постигнало успех, защото имало индикации на каква основа може да се надява столицата.

Ние нарочно заложихме на кандидата на левицата Стоян Александров, нашата подкрепа в национален мащаб има концепция, неслучайно в Пловдив например подкрепихме кандидата на СДС Иван Чомаков, коментира още Доган.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?