Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доган няма да излиза от властта засега, ще крепи Симеон

0 коментара

Недвусмислена заявка, че ДПС засега остава във властта, като ще продължи да крепи царското движение, отслабнало от процесите на вътрешен разпад в групата, направи Ахмед Доган на Петата национална конференция в НДК. Присъствието и приветствията на политическите лидери на всички парламентарно представени сили - партньорът Симеон Сакскобурггтоски, на СДС Надежда Михайлова и на БСП Сергей Станишев, легитимира ДПС в желаната от Доган роля на основен балансьор на властта в България. Скъпи костюми и луксозни дамски тоалети отличаваха делегатите на движението, като впечатлението за форум на финансово заможна партия се затвърди и от раздаденото на всички делегати и гости луксозно кожено куфарче с материалите от конференцията.

Меки критики...

Противно на предварителните очаквания и анонси, лидерът на движението изнесе доста по-мек доклад, в сравнение с негови предварителни изявления и заявки за критики към коалиционния партньор в управлението.

На България все още е нужно дясноцентристко управление, предсрочни парламентарни избори могат да върнат страната с година и половина назад и да провалят напредъка в евроатлантическия ѝ път, управляващата коалиция НДСВ и ДПС трябва да начертае ясна инвестиционна стратегия до 2007 г., когато се очаква България да влезе в Европейския съюз, бяха акцентите в речта в ДПС-лидера. С тях той ясно показа, че на този етап няма намерение да излиза от властта и да търси нови коалиционни партньори. На финала на двудневната конференция Доган обобщи пред медиите, че коалицията НДСВ-ДПС все още има голям ресурс за управлението на страната.

Запитан изрично кога ДПС би си преосмислило участието в изпълнителната власт, Доган посочи: "..ако при новите политически реалности, вместо да получим икономическо ускорение, правим точно обратното.. Но на този етап такива параметри няма".

С изречението "ДПС има стратегически интерес от успешното приключване на мандата на това мнозинство. Но не на всяка цена", преизбраният за пореден път за лидер на партията показа и че подкрепата му не е безплатна. Макар че Доган формулира границата като "управление в ущърб на интересите и на сигурността на хората и държавата", в първата част на доклада си той посочи областите от интерес за ДПС - екоземеделие и туризъм, като ги определи като основни, в които България трябва да потърси и намери нишата си в общия европейски пазар.

Доган отново разкритикува НДСВ за липсата на сериозни инвестиционни проекти и определи като слаби тези министерства, които не са успели да изработят ясна инвестиционна стратегия, но не ги назова поименно. Той поиска да се изработи 4-годишна програма до влизането на България в ЕС, която да представлява "агресивна инвестиционна стратегия с ясно дефинирани икономически приоритети". Идеите на ДПС лидерът обаче пак се сведоха до по-доброто усвояване на средствата от предприсъединителните европейски фондове.

...липса на нови идеи за управлението

И в доклада, и пред медиите след конференцията Доган повтори старата си теза, че трябва да се създаде нова административна структура, която да подготвя проекти по еврофондовете и да координира взаимодействието между държавните институции в тази област. Загубата на пари от ЕС Доган оцени като "бездействие с власт", към което отношение може да вземе и "прокурор".

Пред журналистите Доган разкритикува агенцията за анализи и прогнози към министерството на финансите, която се зае с изработването на националния план за развитие, който координирани проектите по ФАР, ИСПА и САПАРД. Агенцията стана такъв център, след като правителството избра Милен Велчев за национален координатор по еврофондовете.

"Не мисля, че точно тази структура трябва да се занимава с задаването на параметрите на проектите за инвестиране в отделни сектори и да следи тяхната реализация", заяви днес Доган по отношение на агенцията на Велчев. Според него трябва да се създаде нова структура директно към премиера, която да прави идейни и работни проекти, които да се предлагат на конкретни инвеститори и да координира проектите по ИСПА, ФАР и САПАРД, за да се получи мултиплициран ефект.

Същата идея Доган лансира преди близо половин година, на общата сбирка на НДСВ и ДПС на Хисаря през октомври м.г., когато депутатите обсъждаха параметрите на бюджет 2003 и икономическата програма на коалицията за тази година.

Макар и в по-мек вариант, в доклада си Доган повтори БСП-критиките към преговорния екип на България, като заяви, че трябва да се промени "стратегията за европреговорите". "Не става дума за поемането на твърд курс или за удряне по масата на преговорите, а да подготвим Еврокомисията да ни възприема като по-сериозен политически партньор с ясна национална идентичност и национална визия", каза той.

Лидерът на ДПС похвали две от 9-те икономически идеи на вицепремиера Николай Василев -за инвестиционния фонд с пари от фискалния резерв и проектът за свободните индустриални зони, който още не е минал през правителството. Той подчерта и важността на премахването на данък печалба в регионите с висока безработица и поиска да се децентрализира микрокредитирането на регионално ниво.

Верност към Симеон II

Макар че даде оценка "добър 4" на съвместното управление на НДСВ и ДПС, Доган свали от личността на министър-председателя Сакскобургготски всякаква отговорност за проблемите и неуредиците.

В речта си той обърна специално внимание върху образа на царя-премиер, който не бил разбиран добре от българските граждани. Лидерът на ДПС направи паралел между сегашното отношение на избирателите към царя и отношението ни към Запада от 90-те години на миналия век, когато сме имали същите очаквания някой да ни се оправи икономическото положение с "магическа пръчка и без участие".Според Доган царят-премиер е капитал, който ние не искаме да разберем, не използваме този капитал прагматично, не го "материализираме или национализираме" в инвестиции. "Проблемът е в нас и в нашия начин на мислене и действия", каза Доган пред Петата национална конференция на партията си.

Лидерът на ДПС предаде и урок по политика на колегите си от ПГ на НДСВ, като ги призова да се научат да печелят приятели и привърженици, а не врагове и противници, да се научи да решава реалните проблеми на хората, а не да си създава "виртуални светове с измислени герои и драматизирани проблеми".

Запитан дали би написал и наръчник по политика по повод поученията към НДСВ, той каза пред репортери, че "ако има нужда от това, може да се обсъди, макар за момента да не виждал необходимост".

Симеон, Станишев и Михайлова затвърдиха мита за Доган

Премиерът Симеон Сакскобургготски, който уважи форума заедно с цялото политическо ръководство на партия НДСВ, отвърна на комплиментите на Доган с припомнянето, че лидерът на ДПС бил първият български политик, който през 1992 г. го посетил в Мадрид. Царят похвали ДПС, че не позволило след т.н. възродителен процес българските турци да бъдат завладени от озлобление и реваншизъм. Премиерът подчерта, че НДСВ и ДПС имали историческия шанс да бъдат "европейския проект на България", като я модернизират и вкарат в ЕС и НАТО.

В поздравителен адрес до форума, президентът Георги Първанов похвали ДПС, че имало управленски опит и стратегия, които показвали чрез своето "сериозно ядро в кабинета и администрацията".

Лидерът на БСП Сергей Станишев директно покани ДПС за общи действия на местните избори, определяйки ги като "проверка" преди съвместно управление на двете партии.

Припомняйки думите на Доган пред 44-я конгрес на левицата, че рано или късно БСП и ДПС ще управляват заедно България, Станишев допълни: "по-добре рано, отколкото по-късно". Според лидера на БСП, ДПС легитимира всяко управление - независимо ляво или дясно у нас, защото било уникален гарант за стабилността и сигурността в региона. В приветствието си обаче Станишев показа, че е разбрал намека на Доган, че засега няма да излиза от съвместната власт със Симеон.

Лидерът на БСП заяви, че до парламентарните избори има доста вода да изтече и че не било разумно да се "хукне да се гони дивото, а да се изпусне питомното", визирайки с последното предстоящите кметски избори.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова също поздрави форума на ДПС лично. Тя обясни, че се е отзовала на покана, защото уважава българските турци, които въпреки социално-икономическото си положение през последните 12 години останали верни на демокрацията и мечтата за свободна България. Три неща, според Михайлова, били причината да дойде при ДПС. Първото е, СДС и ДПС са единствените български политически партии, които никога не направили компромис с евроатлантическата ориентация на България. Синята лидерка посочи и че СДС и ДПС никога не са били изкушени да използват етническата карта за коз в политическата борба. Третата причина било личното убеждение на Михайлова, че политическият диалог е най-важен, когато е най-труден, а за мнозина дори и невъзможен.

Запитан дали приема думите на Михайлова като покана за примирие между СДС и ДПС, Доган отговори риторично "защо да не помислим сериозно върху този въпрос".

Доган се отказва от лидерския пост след управленския мандат?

"Може би това вече ще ми бъде последен мандат", бяха едни от първите думи на Ахмед Доган пред делегатите на ДПС,у които отново го преизбраха за лидер на движението единодушно. "Съзнавам, че отговорността, която съм поел преди години, ме слива с образа на ДПС. Съзнавам също, че това създава прецедент в българския политически живот - създаването на партия от лидерски тип", каза той. "Лично на мен това не ми харесва, защото в моите разбирания за демокрация най-силните механизми за правене на политика, са колективните органи и демократичният принцип на избор", каза Доган.

"Всеки политик рано или късно се чувства амортизиран", заяви още пред репортери той.

Гост на ДПС конференцията бе вицепремиер на Турция Ертуурул Ялчънбайър, както и други политически представили от съседката ни. Сред гостите на форума бяха и представители на Либерално-демократическата фракция от Европарламента и от Либералния интернационал. Форумът уважиха и председателя на НС Огнян Герджиков, главният мюфтия Селим Мехмед, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, социалдемократът Николай Камов, демократът Александър Праматарски, кметът на София Стефан Софиянски, Димитър Луджев, Йордан Цонев, шефовете на БТА, БНР и Нидал Алгафари от БНТ.

След края на конференцията, Лютви Местан съобщи, че делегатите на ДПС са поискали, а форумът е подкрепил, да бъде създадено училище с разширено изучаване на турски език, по подобие на еврейските, арменските, румънските училища в България. Конференцията е подкрепила и призивите на турските кметове за пълното въвеждане на финансовата децентрализация в страната, макар че именно ДПС депутатите подкрепиха чрез бюджет 2003 половинчатия вариант, който започна да действа от началото на тази година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.