Доган откри популизъм в идеята на Първанов за еврореферендум

Гражданското общество в България все още не е достатъчно зряло, за да се проведе на този етап референдум по какъвто и да е въпрос. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган коментира предложението на президента Първанов от миналата седмица непосредствено преди приемането ни в ЕС да се проведе допитване до народа за членството ни в съюза.

Не приемам тезата - ние политиците да си решаваме въпросите от определена зрялост, а народът да си гледа проблемите, опонира по-късно Първанов.

С отношението си Доган се включи към представителите на управляващото мнозинство, които в дните след оповестяването на идеята се изказаха скептично към нея или директно я отхвърлиха. Засега мнението си не е изразил единствено премиерът Симеон Сакскобургготски, като вчера говорителят му Димитър Цонев заяви, че и това може би ще стане.

Референдумът като опасна игра на демокрация

За да се проведе референдум, трябва да има определена зрялост на гражданското общество, каквато в момента в България няма, заяви Доган. От тази гледна точка той определи ролята на политиците като отговорни за предпоставките и условията за създаване на подобна зрялост. Според лидера на ДПС, след 2007 г. - когато стане член на ЕС, България може би вече ще бъде готова за подготовката и провеждането на референдуми и те ще бъдат необходими за страната.

Пред медиите Доган заяви още, че провеждането на референдум не трябва да се превръща в популистки политически проблем и да се предлага, когото политиците още не са си свършили работата в подготовката на обществото да приеме друг тип ангажименти във връзка с основните си приоритети като ЕС и НАТО.

Мисля, че на този етап референдумът е опасна игра на демокрация, предупреди още Доган. За пример той посочи, че макар да не се съмнява в резултата от евентуален референдум за ЕС, не такава е ситуацията ако би се провел референдум за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", за Ирак или дори за НАТО.

Лидерът на ДПС даде още един пример, с евентуален референдум за смъртното наказание - ако проведем такъв референдум, знаете какъв ще бъде резултатът, а знаете и как ще реагира Европа, ако вземем решение с референдум да бъде възстановена смъртната присъда, обясни той.

Доган отрече становището му, че обществото още не е узряло за референдум, да е обидно за редовия избирател. Ако тръгнем по логиката на пряката демокрация да решаваме всеки един въпрос чрез референдум, ще бъде много зле. Представете си какво ще стане, ако направим референдум заплатите да станат по 1000 лв.? Тогава държавата ще фалира за година - година и половина, бе поредния пример, даден от Доган, този път издържан в популистки стил.

По-сериозният пример от страна на ДПС-лидера бе ситуацията в България по време на Косовската криза. Доган подчерта, че ако тогава позицията на България се е определила с референдум, страната ни нямаше да действа като съюзник на НАТО, защото над 70% от българите не одобряваха бомбардировките над Сърбия, като това би лишило страната ни от изпълнението на един от двата стратегически приоритети. Не трябва да се подценява избирателя, но и не трябва да се сравнява с политиците, които всеки ден получават оперативна информация, допълни Доган.

Индиректно Доган се противопостави и на желанието на Първанов президентът също да получи правото да насрочва референдуми, което сега има Народното събрание. Идеята си за разширяване на президентските правомощия Първанов обвърза с предложението за еврореферендум.

Попитан как гледа на идеята и президентът да насрочва референдум, Ахмед Доган отговори кратко, че според него парламентът е основният субект, който по принцип трябва да определи параметрите на едно всенародно допитване.

Първанов очаквал критиките към идеята

Не ме учудват критиките на идеята, това е политически дебат, приемам с разбиране всяка позиция, коментира натрупалите се реакции по темата президентът Първанов.

Той заяви, че ще отчете всички аргументи "за" и "против" идеята му за референдум и отново ще вземе отношение.

Президентът директно опонира на Доган, че българското общество още не е готово за рефендума като форма на пряка демокрация. "Българинът е много политически активен, българинът е зрял, понякога по-зрял, отколкото своите политици".

Той подчерта, че не приема разделението между политиците и народът и обяви "народът трябва да вземе отношение по тези проблеми, пряката демокрация трябва да влезе в действие". Първанов отново уточни, че има конкретни проблеми, по които политическата класа трябва да носи отговорност и да не прехвърля тази отговорност върху избирателя.

Първанов отново припомни, че в девет от десетте страни кандидатки за ЕС са провели такъв референдум и риторично се запита защо в България има съмнения.

БСП обвърза и конституционните промени за ЕС с референдума

Социалистите, които единствени подкрепиха изцяло позицията на президента, днес обвързаха с референдум и необходимите конституционни промени за присъединяването ни към ЕС.

Евентуалният референдум за членството на България в Европейския съюз трябва да включва и въпроса за конституционните промени, каза Янаки Стоилов от Коалиция за България на заседанието на временната парламентарна комисия за промени в основния закон.

Според Стоилов, чрез пряк вот българското общество трябва да одобри или отхвърли възлагането на компетенции на институциите и органите на ЕС, както и върховенството на общностното право над националното и директното му действие.

По думите му, цитиран от БТА, в противен случай винаги ще има спор за легитимността на това решение. Стоилов напомни, че според конституционния съд Обикновеното Народно събрание не може да преразпредели правомощията между две институции, камо ли да пренасочва власт към институциите на ЕС.

Тезата му бе подкрепена и от Димитър Абаджиев от ОДС, според когото конституционните промени във връзка с трансфера на суверенитет трябва експертно да бъдат съобразени с правомощията на Обикновено Народно събрание.

Споделяне

Още от България