Доган: Токът няма да поевтинее дори и при пускане на ІІІ и ІV блок

Доган: Токът няма да поевтинее дори и при пускане на ІІІ и ІV блок

Дълбоко заблуждение на всички е, че ако се пуснат отново ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", ще имаме по-ниска цена на тока. Това заяви в петък лидерът на ДПС Ахмед Доган.

“Трудно ще ни бъде, не си правете илюзия, но искам да подчертая друга илюзия  явно си внушаваме, че ако пуснем - ІІІ и ІV блок, ще имаме по-ниска цена на тока. Това е дълбоко заблуждение на всички, цените ще бъдат с тенденция да се покачват и ще се изравнят с европейските цени, това е ЕС”, коментира Доган.

Тезата на Доган се подкрепя и от направено в началото на януари изявление на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, който предупреди за поскъпване на цените на тока и парното от юли, като дори прогнозира,че повишението може да е около10 на сто.

В четвъртък изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов заяви, че след като ДКЕВР сега не одобрява исканото от централата повишение на тока с 19 на сто, то от средата на годината ще се заяви поскъпване с 24 процента. Дотогава АЕЦ щяла да натрупа загуба от 40-50 млн. лв. заради спрените реактори. Ако ІІІ и ІV блок бяха останали да работят, цените на тока щяха да запазят нивата си, заяви Генов.    

Попитан приема ли становището на българското правителство, президента и евродепутати, настояващи ЕС да прояви по-гъвкав подход по отношение на двата затворени реактора, Доган каза, че въпросът е функция на големите европейски интереси в региона и държавата трябва да продължава да създава условия да актуализира този въпрос на европейско равнище.

В аргументите си пред Брюксел правителството обяснява, че затварянето на двата реактора на 31 януари 2006 г. е довело до недостиг на електроенергия в региона. Във вътрешен план се подхранват внушения, най-често изразявани чрез “граждански организации”, че цените на тока и на всички стоки ще поскъпнат заради решението на ЕС за затваряне на блоковете.

Кръгла маса агитира за пускане на реакторите

Смисълът на партньорска проверка сега би бил да докаже, че няма технически предпоставки за затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви в петък президентът Георги Първанов пред кръгла маса "Подновяване на работата на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Форумът бе организиран от кметовете на София и Козлодуй - Бойко Борисов и Милко Торбов, под егидата на държавния глава.

Според Първанов българските политици направили голяма грешка да обвържат членството на България в ЕС със спирането на реакторите и не са постигнати условия, равностойни с тези на другите страни кандидатки. Не успяхме да защитим тезата за модернизацията на ІІІ и ІV блок, каза още Първанов

Той изрази надеждата си, че е постижимо преобръщането на европейското обществено мнение по отношение на ядрената енергетика.

В Европа след 3-4 години ще има нова енергийна стратегия и ние трябва в това време да сме се постарали да убедим нашите европейски партньори, че тези реактори и ядрената ни енергетика са безопасни и трябва да работят, каза  столичният кмет Борисов.

Атанас Семов, председател на гражданското сдружение, което е съорганизатор на кръглата маса, предложи внесената преди две години в парламента подписка  в защита на двата реактора да замине за Брюксел.

Според него основният аргумент на българските политици пред Брюксел трябва да бъде, че ЕС не е имал правно основание в искането си за затваряне на ІІІ и ІV блок.

Инженери от атомната централа обявиха, че спрените реактори са напълно безопасни и могат да подновят работата си.

България има морално задължение да продължи експлоатацията на всички блокове на АЕЦ "Козлодуй", е становището и на Андре Майсьо, президент на Световния съвет на работещите в ядрената енергетика. Той казва това в писмо до участниците в кръглата маса.

Променен е международният контекст, при който България беше принудена да отстъпи пред шантажа на комисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген, като приеме да затвори І, ІІ, ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", за да влезе в ЕС, се казва още в писмото на Майсьо.

Споделяне

Още от България