Доган възмутен от туризма – станали сме център за социално слаби европейци

Доган възмутен от туризма – станали сме център за социално слаби европейци

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който участва в управляващата коалиция, разкритикува държавната политика в областта на туризма, за която отговаря НДСВ.

Държавата все още няма ясна представа за приоритетите си в туризма; хаотичното развитие и липсата на стратегия доведе до ситуацията сега в големите курорти като "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Браншът не само не знае как да привлича богатите туристи, но и някои курорти са се превърнали в приюти за социално слаби европейци и секстуристи, каза Доган по време на кръгла маса в четвъртък за европейските предизвикателства пред бранша.

"Хаотичното развитие, липсата на концепция и на стратегия и на програма, както щете, доведе до тази ситуация. За съжаление, държавата все още няма ясна представа за приоритетите си в туризма и за превръщането на туризма в действителна индустрия", заяви Доган на форума, организиран от ДПС и УНСС.

По думите му България не използва ресурсите си за развитие на екотуризъм и здравен туризъм, макар да има такива дадености. Той даде пример с Унгария, която има 4 минерални извора, а София разполага с над 40, но не се правят съществени инвестиции с тях.

Според него туристическият бранш трябва да има лобистко звено, необходимо е също да има ведомство с надведомствени компетенции в сферата на туризма.

Няма хаос в туризма само в държави, които в нарочен закон са въвели статута на сертификата за туристическа инвестиция, това е спасение за туризма у нас, заяви зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан.

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова каза, че е необходима национална стратегия за развитие на туризма, защото само една погрешна стъпка може да изхвърли България "зад борда".

Като проблеми тя посочи презастрояването в курортите, унищожаването на природата, несъответствието на законодателството и нечуваемостта на политиците към затрудненията в туристическия бранш.

Според Петя Славова, председател на Съюза на  българската туристическа индустрия, е нужно да има министерство на туризма, както и нов закон за туризма, вместо поредни поправки в сегашния. 

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и ръководителят на катедра "Икономика на туризма" в УНСС Димитър Тадаръков изтъкнаха, че има дисбаланс между кадрите, които създава висшето образование у нас в областта на туризма и реалностите в туристическия бизнес.

Доган заяви още, че в управляващата коалиция има притеснение дали ще бъдат усвоени милиардите евро от европейските фондове през следващите години. Той обаче допълни, че отговорността за това не е само на правителството и министерствата.

Зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов (ДПС) заяви, че по оперативната програма за развитието на селските райони до 2013 г. , за туризма ще се заделят 458 милиона евро, каза Абазов. От 2 милиарда лева, които България усвои за 5 години по програма САПАРД, 116 милиона са усвоени от селския туризъм.

Друг представител на ДПС - министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, отново изрази готовността на МОСВ за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води по Черноморието, но призова общините да са по-активни в кандидатстването и подготвянето на проекти.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?