Догодина над 5000 български селища ще имат достъп до европари за безплатен интернет

Догодина над 5000 български селища ще имат достъп до европари за безплатен интернет

През 2018 г. се очаква да бъде обявен първият конкурс за получаване на европейско финансиране за изграждане на безплатен безжичен интернет в малките населени места у нас. Достъп до ресурса ще имат над 5000 български градове и села, където все още свободна публична интернет мрежа, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Инициативата на Европейската комисия Wifi4EU трябва да осигури до 2020 г. безплатен интернет достъп за жителите и туристите на 8 хиляди местни общности в Европейския съюз.

При кандидатстването общинските ръководства трябва да предложат място, където ще се предоставя безжичен интернет – административна сграда, общинска болница, библиотека, площад или парк.

В разговор транспортният министър Ивайло Московски и комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел са постигнали съгласие, че е изключително важно да има баланс в географското разпределение на европейското финансиране.

Инициативата бе разяснявана през 2017 г. в поредица информационни дни, експерти от министерството разясняваха на общините и заинтересованите оператори условията на процедурата за кандидатстване, които са известни към момента.

Споделяне

Още от Бизнес