"Дойче телеком" може да купи "Глобул"

"Дойче телеком" (Deutsche Telekom AG) може да стане бъдещият собственик на българския мобилен оператор "Глобул", съобщи финансовият директор на германската компания Тимотеус Хоьтгер в четвъртък при представянето на финансовите ѝ резултати за полугодието.

"Дойче телеком" притежава 40 на сто от гръцката ОТЕ, която е собственик на "Космо България Мобайл", оперираща под марката "Глобул", както и на "Германос". Миналия месец стана ясно, че ОТЕ смята да продаде активите си в България и Сърбия, като запази тези в Гърция и Румъния..

Информацията идва на фона на обявените от ОТЕ финансови си резултати за полугодието, според които благодарение на драстичното орязване на разходите е постигнат ръст от 68 на сто в нетната си печалба до 104.5 млн. евро. В същото време обаче продажбите на телекома са спаднали с 5.2 процента до 1.19 млрд. евро и прогнозите на компанията са за по-тежки времена.

"Глобул" пък отчете в четвъртък ръст на общите приходи с 1.1 на сто спрямо същия период на миналата година до 102.5 млн. евро и увеличение на абонатите си с 8 процента до близо 4.4 млн. Компанията отчита трудности, причинени от свиващото се потребление и падането на цените на дребно заради силната конкуренция. С оптимизация на разходите се обаче "Глобул" излиза с по-голяма с 1.3 процента печалба от 39 млн. евро преди лихви, данъци и амортизации .

С продажбата на оператора ОТЕ се опитва да подсигури плащането на задължения по емитирани облигации на стойност 3.4 млрд. евро през следващите две години, коментира "Дау Джоунс".
Сред потенциалните купувачи на българския телеком досега се сочеха турската "Тюрксел" (Turkcell), британската "Водафон" (Vodafone) и "Ориндж" (Orange), която е собственост на "Франс Телеком" (France Telekom).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес