Четири телекома в битка за “ГлоБул“

Четири телекома в битка за “ГлоБул“

Четири големи телекома се конкурират за покупката на българския мобилен оператор “ГлоБул“ като сделката може да стигне около 700 млн. евро, предаде Ройтерс в петък, цитирайки свои източници.

 

“ГлоБул“ се контролира от най-големият гръцки телеком ОТЕ, който обаче смята да се раздели с българските си активи в опит да рефинансира свой дълг от 1.8 млрд. евро до началото на 2014 г.

 

За втория по големина български телеком се състезават турските “Тюрк Телеком“ и “Тюрксел“, както и норвежката “Теленор“, а “Дойче Телеком“, която държи 40 процента от ОТЕ, се оглежда освен за “ГлоБул“ и за доставчика на електронно оборудване “Германос“, който също се продава. “Дойче Телеком“ обаче ще се намеси само ако предложенията на останалите са под очакваното, твърди източникът на изданието. Според него интересът на “Дойче Телеком“ е само за да насърчи останалите кандидати да направят сериозни оферти.

 

От “ГлоБул“ и ОТЕ са отказали коментар на информацията.

 

Според източника на Ройтерс обвързващи оферти за “ГлоБул“ се очакват до 18 март, а приключването на сделката може да стане по-късно през март или през април. Друг информатор обаче твърди, че ОТЕ може да реши да прекрати продажбата на българския оператор, ако осигури 700 млн. евро чрез облигационната емисия идната сряда. С нея трябва да се покрие голяма част от тазгодишните плащания по задължения на ОТЕ и така компанията да успее да се справи с проблемите си без да продава “ГлоБул“.

 

Все пак собственикът на “ГлоБул“ щял да вземе окончателното решение дали да се раздели с един от най-ефективните си печеливши активи на базата на подадените обвързващи оферти, пише агенцията.

 

“ГлоБул“ формира около 7 процента от продажбите на ОТЕ и около 9 на сто от печалбата преди данъци, лихви и амортизация (EBITDA). Ръстът на печалбата преди облагане на “ГлоБул“ за 2011 г. е бил с 38 на сто по-голям от тази на цялата група ОТЕ.

 

Ако операторът бъде продаден, това ще е втората смяна на собственик на телеком в България след като миналата година конкурентът “Виваком“ бе купен от руската ВТБ Кепитъл и банкерът Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?