Дойче веле: Все повече сърби кандидатстват за българско гражданство

Гражданите на Сърбия, Македония или Молдова все повече се интересуват от своите действителни или мними български или румънски корени, за да получат паспорти от двете нови страни членки на ЕС, предаде в понеделник радио „Дойче веле", цитирано от Портал Европа.

Доста сръбски граждани напоследък откриват, че всъщност предпочитат да са българи - или и сърби, и българи. Само от март насам 3400 жители на Сърбия са подали молба да получат гражданство в България, на която сърбите не толкова отдавна обичаха да се подиграват като на изостанала страна, продължава коментара си радиото.

Този феномен е най-разпространен в Югоизточна Сърбия, където живее българско малцинство. Според радиото причините за пълзящата административна българизация са очевидни - със сръбски паспорт в джоба далеч не се стига, откакто страната е обградена на север и на изток от членките на ЕС Унгария, Румъния и България. Особено трудно е да се извади виза за Шенгенските държави. Сърбите трябва да представят покана и да преглътнат висенето пред консулствата в Белград. Тези грижи отпадат, ако имаш български или румънски паспорт.

По този начин във всички държави от Западните Балкани, както и в Молдова, се е пробудил жив интерес към действителните или мнимите български или румънски семейни корени, продължава Дойче веле. В Сърбия феноменът все още не е масов - според българското министерство на правосъдието досега само 1200 сръбски граждани са получили български паспорт. Но ако западната интеграция на Сърбия продължава да се бави, интересът би могъл да достигне доста по-високи равнища.

Досега Сърбия няма дори споразумение за асоцииране с ЕС, което е първа стъпка към членството. За да се сключи такова споразумение, ЕС изисква първо ареста и предаването на предполагаемия военнопрестъпник генерал Ратко Младич, така че засега няма напредък. Защото правителството в Белград тъй и не успява да даде убедителни доказателства, че Младич не се намира в обсега на действие на сръбските власти.

В Македония, чието славянско население много по-лесно може да докаже български корени, броят на кандидатите за български паспорт непрекъснато нараства. Македония има споразумение за асоцииране с ЕС и се води кандидат за членство, но все още няма дори дата за старт на преговорите, припомня Дойче веле.

Много по-масов е този феномен в Молдова, и то от години, продължава радиото. Бившата съветска република с население от близо 4 милиона, която се намира под силното политическо и икономическо влияние на Русия, извлича определена изгода от новата съседска политика на ЕС, но за разлика от Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Сърбия, в момента няма дори теоретични шансове за еврочленство. Държавните статистики по въпроса едва ли са достоверни, но според някои оценки стотици хиляди молдованци вече са подали молби за румънско гражданство. И то не само румънско говорещи, но и рускоезични.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?