Доклад на управителя на гръцката централна банка чертае мрачни перспективи

Георгиос Провопулос

Взривоопасна смесица от рецесия, безработица, данъци и непрестанно повишаващи се цени тлее в гръцката икономика заради бавното осъществяване на реформите в страната. Това предупреждава управителят на гръцката централна банка Георгиос Провопулос в доклад, внесен от него в парламента, и цитиран от в. "Имерисия".

Според банкер номер едно на Гръция два са факторите, които ще определят занапред способността на гръцката икономика да преодолее кризата.

Първият се отнася до необходимостта страната да изготви, а също последователно и бързо да приложи една национална стратегия, която да е по-широкомащабна от меморандумите, договорени с кредиторите, и която да включва необходимите политики за бюджетно оздравяване с цел да бъде ускорен растежът и да се извършат необходимите реформи. Вторият фактор според управителя на банката е да продължи безпрепятственото финансиране на Гърция от нейните кредитори.

Управителят на централната банка смята, че рецесията в Гърция щеше да бъде малка, ако реформите бяха осъществени възможно най-бързо, тъй като закъсненията сега са цената за дълбоката рецесия, която през 2013 г. се очаква да достигне 4,5 на сто от БВП.

От 2008 година насам, откакто Гърция за първи път затъна в рецесия, досега натрупаният спад на БВП достига 24 на сто. За гръцката централна банка този спад е очевиден, като това рефлектира съществено върху доходите, но и върху производствения потенциал на страната и социалната кохезия. Рецесията увеличи безработицата, която през 2013 г. ще скочи до 26 на сто от 23,5 на сто тази година, се казва в доклада на управителя на гръцката централна банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?