Доклад за липсата на забранени оръжия в Ирак разгорещи предизборната битка в САЩ

Саддам Хюсеин не е притежавал запаси от незаконни оръжия в момента на американската инвазия през март 2003 година и не е имал конкретна програма за тяхното разработване, се посочва в доклад на ЦРУ.

Главният американски оръжеен инспектор в Ирак Чарлз Дуелфър публикува в сряда най-изчерпателния до момента доклад за иракските оръжия за масово поразяване. Според документа, иракската програма за оръжия за масово поразяване е била на практика унищожена през 1991 г. и Саддам е прекратил ядрената програма след края на войната в Залива.

Дуелфър, бивш експерт по оръжейните въпроси в ООН, смята, че през март 2003 г. иракската програма за производство на оръжия била изостанала в сравнение с 1998 г., когато напуснал страната с останалите оръжейни инспектори на ООН.

Докладът отбелязва, че в миналото Саддам Хюсеин имал оръжия за масово унищожение и това му позволило да се задържи на власт толкова дълго време. Благодарение на тях иракският диктатор успял да спре офанзивата на Иран по време на иранско-иракската война през 80-те години и да предотврати превземане на Багдад от коалиционните сили във войната в Персийския залив през 1991 г.

Наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак бе основният аргумент на Джордж Буш за започване на война в Ирак.

Тези твърдения сега се превърнаха в един от големите въпроси в предизборната кампания за президент на САЩ.

Саддам е възнамерявал да създаде оръжия за масово поразяване

"Аз продължавам да не смятам, че в Ирак е имало укрити значителни запаси от оръжия за масово поразяване", каза Дуелфър. Той обаче заяви пред комисия на американския Сенат, че бившият иракски лидер Саддам Хюсеин е възнамерявал да създаде оръжия за масово поразяване.

Политическите опоненти на президента Буш заявиха, че новият доклад още повече подкопава основанията за започване на войната. Един от видните сенатори от Демократическата партия - Джей Рокъфелър - каза, че хиляди хора са загинали, а Ирак не е представлявал дори нарастваща заплаха.

Говорител на Белия дом обаче посочи, че заключението в доклада, че Саддам Хюсеин е възнамерявал да поднови оръжейните програми означава, че той е представлявал заплаха за Америка. Бившият оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс каза, че остава неубеден, че Саддам е имал намерение за възобновяване на програмите.

В доклада, съдържащ над 1300 страници, е посочено, че Ирак е действал усилено за заобикаляне на наложените от ООН санкции и е запазил способността си да възобнови производството на забранени оръжия в някакъв бъдещ момент, предаде Си Ен Ен.

"(Саддам) е искал санкциите да бъдат прекратени, докато е съхранил способностите да възстанови оръжията си за масово поразяване когато санкциите бъдат вдигнати".

Докладът наля масло в огъня на предизборните спорове за Ирак

В сряда, след излизането на доклада, президентът Буш отново повтори по време на предизборна обиколка в Пенсилвания, че решението за военна инвазия в Ирак е било правилно и че Ирак е бил място, където терористи могат да се сдобият с оръжия за масово поразяване.

"Имаше риск, реален риск, Саддам Хюсеин да предаде оръжия или материали или информация на терористични мрежи и в ситуацията след 11 септември това беше риск, който не можехме да поемем", обясни Буш.

Според сенатор Джей Рокъфелър, докладът е още едно потвърждение за опитите на Саддам да мами света и да заобикаля санкциите, но остава фактът, че санкциите, в съчетание с оръжейните инспекции, са вършили работа и Саддам е бил възпиран.

Блеър: Санкциите на ООН не са вършели работа

Точно обратното заключение от данните на доклада изказа британският премиер Тони Блеър, най - категоричният съюзник на Буш за войната в Ирак. По думите му, документът показва, че санкциите на ООН не са били ефективни и че Саддам е правил всичко възможно да ги заобиколи.

От доклада става ясно, че Саддам е възнамерявал да развива оръжия за масово унищожение и "никога не е имал намерение да изпълнява резолюциите на ООН", посочи Блеър.

При изслушванията в сенатската комисия по въоръженията нейният председател Джон Уорнър определи констатациите като "забележителни".

Екипът не е открил забранени оръжия, но е представил солидни аргументи, че Саддам е имал стратегия да развива способностите за производство на такива оръжия, каза той.

Според някои експерти докладът на Дуелфър е изчерпателен, но все пак остават неясни моменти като този дали Ирак е успял да изнесе навън някакви оръжия за масово унищожение. Другият проблем е с мобилните лаборатории за биологични оръжия, за които Дуелфър каза, че не са открити доказателства.

Лица и организации, получавали петролни подкупи

Същевременно ЦРУ оповести списък на лица и фирми от десетки страни, получавали ваучери по програмата"Петрол срещу храни", като част от публикувания доклад на ръководителя на американския екип инспектори в Ирак, предаде агенция Ройтерс.

Въпреки наложеното ембарго над Ирак и действащата от 1996 година програма "Петрол срещи храни" режимът в Багдад успя да натрупа допълнителни приходи от милиарди долари по незаконен начин и в нарушение на санкциите.

Единственият представител на ООН в списъка е Бенон Севан, ръководител на програмата, който неколкократно отрече да е получавал ваучери.

Сред другите имена са това на президентката на Индонезия Мегавати Сукарнопутри, бившия френски министър на вътрешните работи Шарл Паскуа, руския националист Владимир Жириновски и неговата Либералнодемократическа партия, администрацзията на руския президент, руското външно министерство, Украинската комунистическа партия и Украинската социалистическа партия, синът на ливанския президент Емил Лахуд и много други.

Агенция Франс прес пише,че дипломатите от посочените в доклада на Дюлфър страни са били приети във вторник в Държавния департамент, но съдържанието на разговорите не е било разкрито.

АФП посочва, че фирми от Сирия, Йордания, Ливан, Турция, Обединените арабски емирства и Йемен са помагали на Саддам Хюсеин да получи забранени стоки чрез тайни трансакции.

"Някои членки на Съвета за сигурност на ООН са нарушавали активно резолюциите, за които са гласували", каза за АФП високопоставен представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен.

Саддам избягвал телефоните и имал мания да строи дворци

Саддам Хюсеин избягвал телефоните, храната му минавала през лабораторен тест, преди да му бъде поднесена, а строенето на дворци придобило маниакални размери - всичко това в опит да повиши личната си сигурност, става ясно от доклада на Дуелфър. В документа сваленият иракски лидер е представен като типичен диктатор, управлявал чрез всяване на страх и чиято параноя и изолираност се засилвали с годините.

още

Саддам често бил недостъпен за собствените си главни сътрудници. "Понякога бяха нужни три дни, за да се свържем със Саддам", е цитиран да казва един от тях.

Един от сътрудниците му съобщава, че при ланирането на стратегическите си операции иракското правителство е събирало информация не само чрез военните си аташета по света, но и от интернет.

По думите на бивш учен, работил в областта на отбраната, при обработването на информация Саддам Хюсеин бил като компютър. В доклада това изказване се тълкува в смисъл, че когато Саддам получавал надеждна информация, вземал подходящи решения, но ако входящата информация била погрешна, това се отразявало отрицателно на резултата.

Саддам харесвал отделни прояви на западната култура. Една от любимите му книги, например, била "Старецът и морето" на Хемингуей.

Още от Свят