Долната камара на британския парламент подкрепи Брекзит

Долната камара на британския парламент подкрепи Брекзит

Долната камара на британския парламент подкрепи с голямо мнозинство плана на кабинета на Тереза Мей за започване на преговори за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) до края на март, съобщи Ройтерс.

Камарата на общините прие и резолюция, с която призовава правителството подробно да разясни плана за Брекзит преди фактически да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с което официално да задейства процеса по излизането на страната от ЕС.

В замяна на това кабинетът настоява депутатите да приемат резултатите от референдума и да подкрепят предвидения график за преговори, допълва БНР.

Както е известно, в понеделник Върховният съд на Великобритания започна разглеждането на жалбата на правителството срещу решението на Висшия съд в Лондон за лишаване на кабинета от правото самостоятелно, без разрешение от парламента, да задейства Брекзит.

Британската премиерка Тереза Мей каза в интервю за в. "Файненшъл таймс", че иска процесът на развода с Европейския съюз да протече гладко и "по правилата", но призна, че предстоят сложни преговори, предаде Ройтерс, цитирайки думите ѝ.

"Процесът ще бъде сложен, защото има много проблеми, които трябва да решим", добавя тя.

Според Мей ЕС не иска и други страни членки да напуснат съюза като Великобритания, което означава, че преговорите ще бъдат трудни. Запитана за отношенията си с германската канцлерка Ангела Меркел, тя отговаря, че е важно да се градят отношения с всички други 27 страни членки на ЕС. "Ще преговаряме с всичките 27 страни на европейската маса", подчертава Тереза Мей.

Споделяне

Още от Европа