Домусчиев: Прокуратурата да намери време да порови малко в енергетиката

Спирането на рекламата на лотобилети нямало да се отрази на Нова тв

Домусчиев: Прокуратурата да намери време да порови малко в енергетиката

"Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко". Това каза председателят на КРИБ и собственик на Нова тв Кирил Домусчиев в интервю за медията.

По думите му високата цена на индустриалния ток  "е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението". "Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", заяви Домусчиев.

Според него това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

"Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта", каза още председателят на КРИБ.

По думите му ТЕЦ "Марица Изток 2" като съвременния "Кремиковци". "Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. "Марици"-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ – Варна минава на газ", каза още Домусчиев.

И допълни, че служителите в мините в Маришкия басейн си плащали, за да бъдат назначени на работа, защото била "сладка". Освен това броят им бил 3-4 пъти по-голям от този в мини в други страни като Гърция, например.

За Нова тв и рекламите на лотобилети

По думите му спирането на рекламите от "Националната лотария" по Нова тв няма да повлияе и на финансовите резултати, защото рекламата на лотобилети ще бъде заменена с друга.

Думите му са по повод приетите промени в Закона за хазарта, според които частните лотарийни игри ще бъдат закрити без преходен период, от деня на влизане в сила на закона. Поправките засягат бизнеса на хазартния бос Васил Божков. Срещу него има две дела – едното е за ръководене на престъпна група, която според прокуратурата е извършвала множество престъпления, сред които изнудвания, корупция и др. Държавата твърди, че бизнесменът дължи над 500 млн. лв. такси за хазарт. Преди дни бе съобщено, че има и второ дело, пак за престъпна група. Сред проверяваните престъпления обаче са убийства и изнасилвания.

"Рейтингът на телевизията се вдигна изключително много, което привлече много рекламодатели и ресурс. Това дава възможност ние да си избираме рекламодателите. Нова тв е добре финансово обезпечена", добави Домусчиев.

Въпреки приетите в края на миналата седмица поправки, в ефира на Нова тв продължава да се излъчва реклама на частната лотария. Във вторник Домусчиев обясни на какво се дължи това.

"Нова тв има действащ договор с Националната лотария и ние го изпълняваме, докато промените в закона не бъдат обнародвани. Дългогодишното ни партньорство отива към своя край", каза той и добави, че телевизията не можела едностранно да нарушава договора.

Добави, че медията има сериозни амбиции за развитие, особено що се отнася до производството на българска продукция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?