Допълнителни 7.8 млн. лв. за обучения по схемата "Аз мога повече"

Допълнителни 7.8 млн. лв. за обучения по схемата "Аз мога повече"

С близо 7.8 млн. лв. се увеличава бюджетът на схемата "Аз мога повече". Решението на Комитета по наблюдение по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е взето заради огромния интерес от страна на желаещите да получат ваучери за обучение, съобщиха от Агенцията по заетостта.

За целта се удължава и срокът за провеждане на обученията с още една година до 31 август 2015 г.

Нова сесия за прием на документи за кандидатстване обаче не се предвижда. Причината е, че има над 53 хиляди подадени заявления от старата сесия, които чакат да бъдат одобрени.

Всеки, който е подал документите си за кандидатстване и е одобрен, ще бъде индивидуално уведомен за възможността да избере фирма доставчик на обучение, е се казва в съобщението.

Очакванията са, че допълнително отпуснатите 7.8 млн. лв. ще стигнат за около 8600 кандидати. Средно един курс на обучение струва около 900 лв.

До момента по схемата "Аз мога повече" са отпуснати 100 млн. лева европейски средства.

До момента по нея ваучери за обучение са получили 99 660 работещи. От тях 87 573 вече са завършили успешно курсовете към края на март. Изплатените средства към центровете за обучение са над 65.5 млн. лв.

Право на ваучери за обучение по схемата "Аз мога повече" имаха работещи на трудов договор, както и самонаетите. Те получават безплатно обучение по езици - английски, немски, френски, испански, усвояване на компютърни умения, познания в областите на икономиката и мениджмънта, както и готварство, фризьорство, маникюр, електронна търговия и други.

Всички тези курсове се предоставят от т.нар. доставчици на обучение. Те са лицензирани от Националната агенция за професионално образование и обучение и работят заедно с Агенцията по заетостта.

Натрупаният досега опит показва, че дистанционното обучение е сред най-предпочитаните форми.

Отзивите от действията на схемата не са еднозначни. За част от тези, които са я ползвали е по-скоро проформа, но други са доволни от постигнатите резултати.

Споделяне

Още от България