Доплащането и недостигът на кадри са основен проблем на здравеопазването ни според ЕК

Доплащането и недостигът на кадри са основен проблем на здравеопазването ни според ЕК

За трети път България получава препоръки от Европейската комисия за подобряване на системата на здравеопазване, каза представителят на Европейската комисия от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" Филип Домански. Той участва в шестия Национален конгрес на пациентските организации.

Необходимо е да се подобри моделът на здравното осигуряване, да се намали нивото на преките плащания и да се преодолее недостига на медицински специалисти, посочи Домански препоръките от последния доклад.

Продължителността на живота в България е една от най-ниските в Европа, нивата на детска смъртност, на смъртност от предотвратими заболявания, на преждевременна смърт са два пъти по-високи в сравнение с европейските показатели, допълни още Домански.

Той засегна и темата за достъпа до здравеопазване, като уточни, че той е ключът към намаляване на неравенството сред различни групи от населението.

Трябва да се търси възможност за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите ѝ възможностите на солидарния модел не са безкрайни, а демонополизация на НЗОК ще допринесе за предвидимост в системата.

Тя коментира, че една от най-важните предпоставки, за да се случи демонополизацията, е създаването на единна национална здравно-информационна система с всички нейни компоненти – електронно пациентско досие, електронна рецепта, електронни пациентски регистри и пр.

“В същото време трябва добре да се обмислят и ясно да се дефинират параметрите на заместващото осигуряване, за да не се допусне отпадането на големи групи от хора в състояние на социална нищета“, каза Дариткова.

Тя увери, че както и досега широко разпространените социалнозначими заболявания, ще останат в обсега на базисното осигуряване, гарантирано от НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?