Доставки на горива повишиха държавните разходи в края на 2016 г.

За армията са отишли – 85 млн. лв., а за автомобилите на министерствата – над 77 млн. лв.

Доставки на горива повишиха държавните разходи в края на 2016 г.

Доставките на горива са повишили разходите на държавата в края на годината по възложени обществени поръчки. За автомобилите на армията са отишли 85 млн. лв., а на министерства и ведомства – над 77 млн. лв.

Три министерства – на отбраната, на регионалното развитие и на образованието, са възложили обществени поръчки на по-висока стойност в края на 2016 г. спрямо година по-рано, а на младежта и спорта и на финансите на по-ниска стойност.

Това показват публикуваните данни от пет министерства на сайта на Народното събрание в отговор на въпроси от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Тримата попитаха 17 министри за броя и обема на възложените обществени поръчки за периода 15 ноември – 15 декември на 2015 и 2016 г. Целта на запитването беше да се види дали има ударно възлагане на обществени поръчки след подаването на оставка от правителството на Бойко Борисов. След тяхното питане Борисов забрани на министрите си да пускат обществени поръчки. Това стана на заседанието на кабинета на 21 декември.

Още четирима министри са отговорили на питането на депутатите, но техните отговори не са публикувани на сайта на парламента. Това са на екологията Ивелина Василева, на транспорта Ивайло Московски, на туризма Николина Ангелкова и на правосъдието Екатерина Захариева.

Шампион по възложени поръчки като стойност е Министерството на отбраната с договори за близо 116 млн. лв., които са двойно повече спрямо година по-рано. Министърът в оставка Николай Ненчев оправда разликата с разходи, които не се правят всяка година като доставката на самолетни агрегати. Най-голямата сума идва от договора за доставка на горива за армията за 85 млн. лв.

За разлика от Ненчев, който е възложил доставката на бензин в периода 15 ноември – 15 декември 2016 г., министърът на финансите е подписал идентичен договор в последния работен ден – 30 декември 2016 г., за над 77 млн. лв. По този начин отчита сключени договори за близо осем пъти по-ниска стойност спрямо година по-рано за периода, посочен от депутатите.

Като цяло всички министерства обясняват необходимостта от възлагането на поръчките с изтичащи договори. По-голямата част са свързани с услуги, които не търпят отлагане – като доставка на винетки, горива, мобилни разговори. При част от министерствата поръчките са свързани и с изпълнението на европейски проекти, което също не търпи отлагане, защото се гонят срокове – постигането на определен процент на усвояване на парите, за да няма загуби.

Обществени поръчки на министерствата
Ведомства Възложени 15.11-15.12.2015 г. Възложени 15.11-15.12.2016 г. Планирани до края на 2016 г. Възложени 15-30.12.2016 г.
Министерство на отбраната 50.6 млн. лв. 115.8 млн. лв. 4.9 млн. лв. 8 млн. лв.
Министерство на финансите 46.8 млн. лв. 6.5 млн. лв. 66.7 млн. лв. 82.5 млн. лв.
Министерство на регионалното развитие и благоустройството 29.4 млн. лв. 33.6 млн. лв. 0.28 млн. лв. 0.79 млн. лв.
Министерство на образованието и науката 6.8 млн. лв. 10.5 млн. лв. 0.036 млн. лв. 10.3 млн. лв.
Министерство на младежта и спорта 0.61 млн. лв. 0.057 млн. лв. 0.57 млн. лв. 0.62 млн. лв.
Източник: Отговорите на министерствата до депутатите, публикувани на сайта на Народното събрание

Министерството на отбраната с двойно повече възложени поръчки

Поръчките на Министерството на отбраната а периода 15 ноември – 15 декември 2016 г. са за двойно повече пари спрямо година по-рано – за 115.8 млн. лв. при 50.6 млн. лв. през 2015 г.

Според обясненията на министър Николай Ненчев обаче разликата е оправдана, защото част от разходите не се правят всяка година. Например 22 млн. лв. в края на 2016 г. са отишли за самолетни агрегати за МиГ-29, а това е разход, който не се прави всяка година. Най-големият разход е за доставка на горива за подготовка на войските и поддържане на бойната им готовност, транспорт и отопление – за 85 млн. лв., като по-големите доставки са предназначени за следващите 12 месеца.

До края на 2016 г. ведомството е предвидило още два търга за доставка на компютърна техника и за закупуване на лицензи за софтуер за армията на обща стойност 4.9 млн. лв. До края на годината ведомството предстои да сключи договори по стартирани преди това търгове на стойност около 8 млн. лв. От тях основният разход е за охрана на имоти на армията – 5.3 млн. лв.

Финансовото министерство с договор за горива за над 77 млн. лв.

За периода 15 ноември – 15 декември 2016 г. Министерството на финансите е възложило по-малко обществени поръчки спрямо същия период на 2015 г. - 87 поръчки на обща стойност над 46.8 млн. лв. срещу 52 за над 6.5 млн. лв. през 2016 г.

До края на отминалата година обаче е планирало да подпише договорите с избраните изпълнители по 34 обществени поръчки на обща стойност за над 82.5 млн. лв.

Най-голямата част от тях е за доставка на горива, смазочни материали и автокозметика за нуждите на изпълнителната власт с лимит до 77.65 млн. лв. без ДДС. Поръчката е обявена в средата на август, а изпълнителите са избрани на 15 ноември. Договорите с тях са подписани на 30 декември, става ясно от публикуваните документи в профила на купувача.

Срокът за изпълнение на поръчката е две години – от 1 февруари 2017 до 31 януари 2019 г.

За изпълнители са избрани "Лукойл България" и "Петрол", които са дали абсолютно еднакви оферти за доставка на горива. Държавните коли ще ползват 3% отстъпка от обявените цени по бензиностанциите за бензин и дизел и 4% отстъпка за природния газ. Двете компании са били единствените кандидати.

За доставка на смазочни материали и автокозметика на първо място са класирани кюстендилската фирма "Промишлено снабдяване" ООД и сливенската "Карио" ООД с цена от 0.49 лв. и предложена отстъпка от цена на артикул 51%. На второ място са класирани "Лукойл България" и "Петрол" с единична цена от 0.95 лв. и отстъпка от цена на артикул от 5%. Горанов е решил да бъде сключено рамково споразумение и с четирите компании.

За сравнение същата поръчка – за доставка на горива, която се изпълнява в момента и изтича в края на януари 2017 г., е била с двойно по-къс срок на изпълнение – 13 месеца и малко по-ниска прогнозна стойност – 35 млн. лв.

Националната агенция за приходите е възложила 22 обществени поръчки за близо 2.3 млн. лв., а агенция "Митници" - 11 поръчки за над 2.6 млн. лв. в последните две седмици на 2016 г., става ясно от отговора на Горанов.

Част от поръчките, обявени в края на годината, не е имало как да бъдат избегнати, защото договорите с изпълнителите изтичат и непровеждането им означава блокиране на дейности като например продажба на цигари и алкохол поради липса на бандероли.

Така на 20 декември – ден преди премиерът в оставка да забрани на министрите да пускат обществени поръчки, финансовото ведомство обявява търг за над 66 млн. лв. за отпечатването на ценни книжа. Обявлението за обществената поръчка е публикувано в регистъра на Агенцията за обществените поръчки на 22 декември – ден след заповедта на Борисов.

Обществената поръчка е разделена на четири обособени позиции. Едната е за отпечатването на над 1.1 млрд. акцизни бандероли за тютюневи изделия годишно. Другата е за 140 млн. бандероли за алкохолни напитки годишно. Третата позиция е за 40 млн. билети за пътуване годишно. Четвъртата обособена позиция е за 50 млн. талони годишно за числова лотарийна игра "БИНГО".

Поръчката е с прогнозна стойност 62.33 млн. лв. без ДДС, а крайният ѝ срок за изпълнение е 31 декември 2021 г. Срокът за подаване на офертите е 20 януари, а отварянето им ще стане на 24 януари 2017 г.

Агенция "Митници" пък е публикувала три поръчки на 30 декември 2016 г., най-голямата от които е за близо 2 млн. лв. и е свързана с изпълнението на европейски проект за внедряването на европейски митнически стандарти.

Разпространението на винетките вдига парите на регионалното министерство

Министерството на регионалното развитие и ведомствата на негово подчинение са подписали договори за 4 млн. повече спрямо година по-рано. Това се дължи на поръчки, възложени от пътната агенция и Агенцията по кадастъра за създаване на кадастрални карти и регистри.

Поръчките на агенция "Пътна инфраструктура" са пряко свързани с изпълнението на европейски проекти, текущото и зимно поддържане на пътищата.

Основната разлика идва и от възложената поръчка за разпространението на винетните стикери с прогнозна стойност от 20 млн. лв. Тя е проведена заради изтичането на предходния договор сключен през 2012 г. с 4-годишен срок за изпълнение, припомня министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Иначе след 15 декември до края на годината ведомствата на подчинение на регионалното министерство са подписали договори за под 1 млн. лв.

Просветното ведомство дава над 10 млн. лв. на "Майкрософт"

Образователното министерство е обявило търгове на стойност 10.48 млн. лв. за периода 15 ноември – 15 декември 2016 г., става ясно от отговора на вицепремиера Меглена Кунева. Това е с близо 4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Ведомството обяснява разликата с нова поръчка за осигуряване на видеодисплеи за 1.25 млн. лв. по договор за доставка на училищни автобуси, а също и с по-широк абонамент за научните бази данни.

Най-големите търгове, обявени от 15 ноември до 15 декември 2016 г., са тъкмо за достъпа до базите данни – за 3.5 млн. евро, а също и за доставката на училищни автобуси – за 2.35 млн. лв.

До края на декември 2016 г. МОН е планирало да стартира само една дребна поръчка за 36 000 лв., но също така по план е трябвало да сключи договори за още 10.3 млн. лв. по обявени по-рано търгове. От тях основният разход е контрактът за софтуер на "Майкрософт" на стойност 9.7 млн. лв.

Министерството на спорта

Министерството на спорта, което в навечерието на нова година спря две поръчки за охрана на сгради и обекти на ведомството и за избор на мобилен оператор за нуждите на министерството е най-скромно по отношение на сключване на договори с изпълнители.

Министърът в оставка Красен Кралев е подписал договори за 57 хил. лв. в края на 2016 г. на фона на 613 хил. лв. през 2015 г.

В същото време е планирал търгове за още 568 хил. лв. до края на декември, но два от тях се провалиха по нареждане на Борисов.  Красен Кралев не е дал справка за предмета на обявленията.

Споделяне

Още от Бизнес