Доц. Михаил Иванов: Пеевски е кошмарът на ДПС

Доц. Михаил Иванов, сн. БГНЕС

"Делян Пеевски е кошмарът на ДПС. Той олицетворява олигархичния модел в партията и ако представителството на турците в България не се разграничи от това, няма да има бъдеще". Това коментира в понеделник пред БНР доц. д-р Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев. Според него конфликтът в ДПС се основава върху отношенията между мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България.

"Конфликтът бе послание към официална Турция от Ахмед Доган. Това е ключът, без да коментираме изключително авторитарния начин на отстраняването. Тези послания (на Доган) не са нищо ново. Още през 93-а година той казваше, че ние си обичаме Америка, но тя е далече, а реалността е Русия. Сега говори същото", припомни доц. Иванов.

Според него, намесата на Турция в делата на мюсюлманската общност в България е много по-активна след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, а Доган е много ревнив по отношение на електората си.

"Доган винаги е бил ревнив върху това, което той нарича нашия електорат. Навремето той разрушаваше комитетите за национално помирение, които ние създавахме като граждански организации. Той предупреждаваше и другите партии: "Не пипайте тука", обясни доц. Иванов.

Той прогнозира, че сега Доган ще направи опит да установи собствен контрол върху мюсюлманската общност чрез изборите за главен мюфтия. "Той (има контрол) в продължение на много години в мюсюлманското вероизповедание, многократно грубо се е намесвал в това вероизповедание, определяйки кой да бъде мюфтия и кой да не бъде", допълни преподавателят в НБУ.

Според него сега има обективни предпоставки за разцепление на ДПС, защото в партията се задълбочават все повече двете ѝ основни противоречия - бедните избиратели и олигархичните интереси на върхушката, както и авторитарният стил на управление и официално декларирана либерална идеология. Доц. Иванов каза, че всички опити да се разцепи ДПС до момента са били неуспешни поради страховете на голяма част от българските турци и българско-мохамеданите (известни още като помаци), че ако няма ДПС, няма да има кой да ги защити.

"Този път в общността има силно разделение между номенклатурата в ДПС, която казва - "Сакън. Ние си искаме Ахмед Доган. Ние искаме такова ДПС" и обикновените избиратели, на които никой не им чува гласа. Обикновените хора вече не искат това. Дали тези, което излизат в опозиция на Доган, ще успеят да се наложат, аз не мога да кажа...", коментира доц. Иванов.

Той обясни, че възможностите са в ръцете на хора като Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан, които дълго време бяха вторите най-важни фигури в ДПС. "Вторите в партията напуснаха, но те са съпричастни за греховете на партията. Сега тяхното бъдеще зависи от това как ще успеят да разграничат, да се извинят за греховете си и дали хората ще им повярват. В самата ДПС няма ресурс за промяна. Това е една авторитарна пирамида и надолу всичко си върви с всички организационни зависимости, включително икономически. Там цари един организационен екстремизъм", обясни бившият президентски съветник.

Според него няма нищо лошо в това Турция да декларира, че иска да разширява влиянието си върху мюсюлманските малцинства на Балканите, но въпросът е в мярката.

"Това е същото като България да декларира, че иска да разшири влиянието си върху бесарабските българи. Официално Турция като че ли неведнъж прескочи една граница с намесата в ДПС и същото така по отношение на влиянието в мюсюлманското вероизповедание. Българската държава много усърдно съдействаше на Турция в това отношение. Продължава точно Турция, а не България да спонсорира Висшия мюсюлмански институт. Трябва сами да си вършим работата и тези няколко милиона лева биха свършили много добра работа", каза доц. Иванов.

Той уточни, че не говори за Турция като за ислямистка държава.

"Ислямизъм е доктрина, която, изопачавайки исляма и Корана, използва религията като политически ръководство и ръководство в обществения живот. Извличат се правните норми и начина на живот на хората от Корана. Турция продължава да се ръководи по западен модел с разделение на власти. Партията на Ердоган силно разшири влиянието на религията в обществото, но това не означава ислямизъм", каза още Иванов.

Пред БНР бившият общински съветник от Сърница Исмет Исмаил (Реформаторски блок) коментира на свой ред, че в региона няма никакви сигнали за разцепление в ДПС.

"ДПС отдавна не е партия, а едно инвестиционно дружество. Внасяш си парите и после си чакаш дивидентите, и ако се опълчиш срещу почетния председател, се случва това. ДПС е една много красива мрежа от тънки копринени конци, които са много здрави, и веднъж влезеш ли вътре, ако си имал някаква лична облага, после много трудно се излиза оттам", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?