Доц. Михаил Иванов: Пеевски е кошмарът на ДПС

Доц. Михаил Иванов, сн. БГНЕС

"Делян Пеевски е кошмарът на ДПС. Той олицетворява олигархичния модел в партията и ако представителството на турците в България не се разграничи от това, няма да има бъдеще". Това коментира в понеделник пред БНР доц. д-р Михаил Иванов, преподавател в Нов български университет и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев. Според него конфликтът в ДПС се основава върху отношенията между мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България.

"Конфликтът бе послание към официална Турция от Ахмед Доган. Това е ключът, без да коментираме изключително авторитарния начин на отстраняването. Тези послания (на Доган) не са нищо ново. Още през 93-а година той казваше, че ние си обичаме Америка, но тя е далече, а реалността е Русия. Сега говори същото", припомни доц. Иванов.

Според него, намесата на Турция в делата на мюсюлманската общност в България е много по-активна след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, а Доган е много ревнив по отношение на електората си.

"Доган винаги е бил ревнив върху това, което той нарича нашия електорат. Навремето той разрушаваше комитетите за национално помирение, които ние създавахме като граждански организации. Той предупреждаваше и другите партии: "Не пипайте тука", обясни доц. Иванов.

Той прогнозира, че сега Доган ще направи опит да установи собствен контрол върху мюсюлманската общност чрез изборите за главен мюфтия. "Той (има контрол) в продължение на много години в мюсюлманското вероизповедание, многократно грубо се е намесвал в това вероизповедание, определяйки кой да бъде мюфтия и кой да не бъде", допълни преподавателят в НБУ.

Според него сега има обективни предпоставки за разцепление на ДПС, защото в партията се задълбочават все повече двете ѝ основни противоречия - бедните избиратели и олигархичните интереси на върхушката, както и авторитарният стил на управление и официално декларирана либерална идеология. Доц. Иванов каза, че всички опити да се разцепи ДПС до момента са били неуспешни поради страховете на голяма част от българските турци и българско-мохамеданите (известни още като помаци), че ако няма ДПС, няма да има кой да ги защити.

"Този път в общността има силно разделение между номенклатурата в ДПС, която казва - "Сакън. Ние си искаме Ахмед Доган. Ние искаме такова ДПС" и обикновените избиратели, на които никой не им чува гласа. Обикновените хора вече не искат това. Дали тези, което излизат в опозиция на Доган, ще успеят да се наложат, аз не мога да кажа...", коментира доц. Иванов.

Той обясни, че възможностите са в ръцете на хора като Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан, които дълго време бяха вторите най-важни фигури в ДПС. "Вторите в партията напуснаха, но те са съпричастни за греховете на партията. Сега тяхното бъдеще зависи от това как ще успеят да разграничат, да се извинят за греховете си и дали хората ще им повярват. В самата ДПС няма ресурс за промяна. Това е една авторитарна пирамида и надолу всичко си върви с всички организационни зависимости, включително икономически. Там цари един организационен екстремизъм", обясни бившият президентски съветник.

Според него няма нищо лошо в това Турция да декларира, че иска да разширява влиянието си върху мюсюлманските малцинства на Балканите, но въпросът е в мярката.

"Това е същото като България да декларира, че иска да разшири влиянието си върху бесарабските българи. Официално Турция като че ли неведнъж прескочи една граница с намесата в ДПС и същото така по отношение на влиянието в мюсюлманското вероизповедание. Българската държава много усърдно съдействаше на Турция в това отношение. Продължава точно Турция, а не България да спонсорира Висшия мюсюлмански институт. Трябва сами да си вършим работата и тези няколко милиона лева биха свършили много добра работа", каза доц. Иванов.

Той уточни, че не говори за Турция като за ислямистка държава.

"Ислямизъм е доктрина, която, изопачавайки исляма и Корана, използва религията като политически ръководство и ръководство в обществения живот. Извличат се правните норми и начина на живот на хората от Корана. Турция продължава да се ръководи по западен модел с разделение на власти. Партията на Ердоган силно разшири влиянието на религията в обществото, но това не означава ислямизъм", каза още Иванов.

Пред БНР бившият общински съветник от Сърница Исмет Исмаил (Реформаторски блок) коментира на свой ред, че в региона няма никакви сигнали за разцепление в ДПС.

"ДПС отдавна не е партия, а едно инвестиционно дружество. Внасяш си парите и после си чакаш дивидентите, и ако се опълчиш срещу почетния председател, се случва това. ДПС е една много красива мрежа от тънки копринени конци, които са много здрави, и веднъж влезеш ли вътре, ако си имал някаква лична облага, после много трудно се излиза оттам", каза той.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?