Доживотен затвор за убиеца на двете 10-годишни британски момичета

Училищният пазач Йън Хънтли беше осъден на доживотен затвор за убийствата на десетгодишните британски момичета Холи Уелс и Джесика Чапман през август 2002 г. в град Сохъм, Източна Англия, предадоха Франс прес и Ройтерс. По-рано днес Хънтли беше признат за виновен за престъплението.

Присъдата на 27-годишния училищен пазач не трябваше да бъде оповестена преди началото на следващата година, но заради разкритията за тежките му сексуални престъпления от миналото, съдът реши да я обяви по-рано.

Бившата приятелка на Хънтли - Максин Кар, която беше призната за виновна за възпрепятстване на правосъдието, получи присъда от три години и половина затвор. Тя обаче ще излежи най-много половината от присъдата, тъй като вече прекара близо година и половина в ареста.

Джесика Чапман и Холи Уелс изчезнаха на 4 август 2002 г. Телата им бяха открити две седмици по-късно в една гора. Полицията установи, че Йън Хънтли е убил двете момиченца в дома си в градчето Сохъм минути след изчезването им, припомня Ройтерс.

В началото на процеса Хънтли отрече да е убил момичетата. Той обаче призна, че Холи Уелс се подхлъзнала и се удавила в банята му, след което той задушил Джесика Чапман, за да не вика.

Изчезването на Холи и Джесика предизвика едно от най-големите полицейски разследвания във Великобритания. Стотици полицаи и цивилни издирваха момиченцата в продължение на няколко дни, а действията им бяха отразявани от телевизиите по цял свят.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?