ДПС декларира подкрепата на България за членството на Турция в ЕС

Българското правителство и ДПС подкрепят усилията на Турция да се присъедини към Европейския съюз. Това е декларирал лидерът на ДПС Ахмед Доган на срещата си с турския премиер Реджеп Ердоган. Във вторник Доган се завърна от двудневна визита в Анкара по покана на Ердоган в качеството му на лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

От пресцентъра на ДПС съобщиха, че на срещата си с Ердоган Ахмед Доган е оценил високо промените в турското законодателство, целящи хармонизацията му с ЕС. Анкара очаква на срещата на високо равнище на ЕС в края на тази година да получи статут на кандидат-член на съюза. В последните дни обаче Европейската комисия предупреди, че няма да препоръча започване на преговорите с Турция, ако Анкара не отмени планираното криминализиране на прелюбодеянието.

Лидерът на турската управляваща партия и Ахмед Доган са разговаряли и за възможностите за насърчаване на турските инвестиции в България. Ердоган е посочил, че насърчаването на инвестициите е важна тема, по която двете партии трябва да се информират взаимно и да си сътрудничат. Отговорът на Доган е бил, според пресцентъра на ДПС, че сегашните управляващи в България са създали благоприятен бизнес климат и добра законова рамка, които гарантират успеха на чуждестранните инвестиции.

Ердоган е дал висока оценка на участието на ДПС в коалиционното управление в България и е посочил, че оглавяваното от Доган движение трябва да бъде пример за страните от региона за модела, по който се преодоляват етнически конфликти и се отстояват правата на малцинствата.

Доган и Ердоган са се споразумели партиите да разменят делегации на национално и на регионално ниво, както и да обменят информация за дейностите си като национални партии в международен аспект.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?