ДПС готви човека си в ДКСИ за член на комисията по досиетата?

ДПС готви човека си в ДКСИ за член на комисията по досиетата?

Зам.-председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Орхан Ахмедов Исмаилов е една от номинациите на ДПС за член на бъдещата 9-членна комисия по досиетата, научи Mediapool от депутатите, близки до партията на Доган. Исмаилов е 27-годишен, юрист, магистър по “Защита на национална сигурност” в академията на МВР.

Във вторник заместници на Ахмед Доган обявиха официално, че ДПС избира между две кандидатури за членове на комисията, но не обявиха имената им с мотива, че това ще стане, след като бъдат внесени в парламента.

Според неофициална информация другото предложение на ДПС е Бойко Ганчевски, бивш директор на Института по психология в МВР и настоящ експерт към парламентарната група на движението.

Двете номинации вероятно ще бъдат внесени до края на работния ден в петък. Това е крайният срок, даден преди ден от шефа на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) за внасяне на предложения за членове на комисията. Според депутати от мнозинството обаче този срок няма да бъде спазен, тъй като БСП все още не били решили какво точно да правят.

Сред различните лобита в левицата битуват няколко мнения. Повечето от депутатите смятат, че представителите на трите управляващи партии в комисията трябва да се определят по квотен принцип 3:2:1. Това означава Коалиция за България да има трима представители, НДСВ двама, а ДПС – един. Социалистите твърдят, че по въпроса не е постигната договорка с партньорите им и затова не е решено кого да номинират за комисията. Пък и ако тази формула бъде спазена, една от опозиционните групи в НС няма да има представител в комисията. С това обаче не са съгласни нито в НДСВ, нито в ДПС.

Иначе в кулоарите на парламента се говори усилено, че в БСП обсъждат имената на Иван Комитски, шеф на архива в МВР и на историка проф. Драгомир Драганов.

Според Николай Свинаров НДСВ също е готово със своите кандидатури и в петък ще бъдат внесени. Пред Mediapool той каза, че жълтите избират между четирима души, но отказа да ги назове.

Според приетия през декември м.г. закон за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност (ДС) новата 9-членна комисия трябваше да се създаде до 22 януари, което най-вероятно няма да стане, заради бавенето на БСП. В органа, който ще бъде избран от НС, могат да работят хора с чисто минало.    

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?