ДПС и НДСВ се договориха за уволнението на областните на Шумен и Бургас

На тайна среща вчера ръководствата на партиите – коалиционни партньори НДСВ и ДПС са обсъждали съдбата на областните управители, научи mediapool.bg. Разговорът е бил на ниво зам.-председатели. Те се договорили за уволнението на областните на Шумен и Бургас Владимир Владов и Стефан Корадов. Решението за Добрич и Силистра обаче щяло допълнително да се разглежда, макар че искането на рокади идва не само от страна на НДСВ парламентаристи, но и от техни колеги от ДПС. Да бъде сменен областният на Добрич Иван Иванов настоява и земеделският министър Мехмед Дикме. Панайотов и Лидия Шулева обаче засега спирали нещата, твърдят парламентаристи.

Днес заместниците на Симеон - Пламен Панайотов, Даниел Вълчев и Иван Искров отново се събраха, за да обсъдят рокадите. Час преди това Сакскобургготски дойде в парламента и разговаря насаме с Панайотов 15 минути в стаята на ПГ на НДСВ. "Ще се реши в момента, в който трябва", обаче бе лаконичният му отговор на журналистическите въпроси кога правителството ще вземе становище по исканите уволнения на областни.

НДСВ-депутатите от ямболски регион Никола Николов, Пламен Кенаров и Мария Гигова са връчили на Панайотов подписка от 1500 ямболски граждани срещу областния управител Минчо Спасов. Вчера те настояха да се видят с парламентарния си шеф, за да обсъдят с него работата на Спасов.

Тримата обвиняват Спасов в бездействие, стопиране на всички инициативи в региона, в това число и на общински проект за построяването на четиризвезден хотел, за който били осигурени инвестиции. Областният управител на Ямбол изпратил на съда и голяма част от решенията на общинските съвети, заради което срещу него са скочили и почти всички общинари. В момента софийска градска прокуратура прави предварителна проверка на областния управител за донос пред НСБОП срещу изпълнителния директор на местния завод за Малц "Пивоимпекс"АД, разказаха парламентаристите. Искането за проверката е от ямболската прокуратура, делото е заведено под №259. Депутатите твърдят, че Спасов стопирал и възстановяването на областната служба по горите, въпреки че инициативата била одобрена от земеделското министерство. Решението му било в полза на фирмата "Колхида", която изпълнявала тези функции в момента. Преди пет месеца ямболските депутати привикали Спасов и се разбрали с него да работят съвместно, но той не удържал на обещанието.

Преди две седмици на специална пресконференция Никола Николов поиска оставката на Минчо Спасов. Министърът на държавната администрация Димитър Калчев обаче тогава заяви, че става въпрос за междуличностен конфликт.

"Ще си подам оставката само, когато ми я поискат. Нито премиерът, нито депутатите са ми я искали лично. Никола Николов го направи пред медиите, но не и пред мен", коментира днес областният управител Минчо Спасов. Миналата седмица той се срещнал с Николов, разпитал го за подписката, а депутатът отрекъл да има нещо общо с нея. "Явно става въпрос за някакво недоразумение", допълни Спасов.

На заседание на Министерски съвет утре решение за областния управител на Бургас няма да бъде взето, но въпросът най-вероятно ще се обсъди в оперативен порядък, предаде Инфо радио, цитирайки министърът на държавната администрация Димитър Калчев. Очаква се министрите да разгледат и доказателствата срещу шуменския му колега Владимир Владов и заместникът му Станимир Станчев. Допълнителна подправка в скандала с Владов внесе шуменската телевизия Топ TV. Вчера тя излъчи запис на областния управител, танцуващ в местно заведение в оскъдно облекло.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?