ДПС и НДСВ в разпра за задължителния вот наесен

Идеята за въвеждане на задължително гласуване на местните избори наесен скара в пленарна зала коалиционните партньори ДПС и НДСВ. В четвъртък по време на дебата на първо четене по внесените 9 предложения за изменение на Закона за местни избори, представители на двете партии си размениха остри реплики. Хората на Доган се възпротивиха на проекта на царистите, с който искат да се въведе задължително гласуване. Вариантите за санкция, ако не пуснеш бюлетина, варират от парична глоба до заличаване от избирателните списъци .

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан окачестви идеята на НДСВ като “инфантилна” и посочи, че аргументите на жълтите, че в четири европейски държави има задължително гласуване, са несъстоятелни. “Четири е по-малко от 23, това се учи още във втори клас”, посочи Местан, като визира останалите държави членки на Европейския съюз, където няма задължителен вот. Той допълни, че “дълбоката му убеденост и тази на колегите му е, че свободната воля на избирателя и задължителния вот са две коренно различни неща". Местан призова депутатите да се замислят защо е ниска избирателната активност, а да не въвеждат повече ограничения за гласуване.

“Ниската избирателна активност е индикация за проблеми, за недоволство на една значителна част от българските граждани”, заяви Местан. Според него вината за нежеланието на българите да гласуват е на самите политици и че евентуалното въвеждане на задължителен вот е “незаслужено наказание за избирателите”.

Той се обърна към вносителя на предложението Минчо Спасов (НДСВ), че като представител на либерална партия, не “го вижда в компанията на хора като “Павел Шопов (Атака) и Красимир Каракачанов (ВМРО)”, които също предлагат задължително гласуване.

В реплика Спасов коментира, че “НДСВ няма да спечели от задължителното гласуване, а България”. “Имаме по-рафиниран поглед върху идеите, либерализмът не е само права, това е само примитивен поглед”, отвърна жълтият депутат. Той се обърна към Местан и с думите, че “ако има изкривяване на представителство по време на вот, то е в ползата на партията, която защитавате”.

Според друг царист – Олимпи Кътев, НДСВ не е против българските турци, а против това “бизнесът да изземва ролята на политиците”.

От своя страна Местан отново взе думата и каза, че “всеки има право да пие, но не е задължително да се налива” и посъветва жълтите за не се “вкарват в прави текстове, които могат да осигурят на някого служебно предимство”.

Надка Балева от левицата посочи, че възможността българските граждани да участват в изборите е гарантирана в конституцията като тяхно право, а не като задължение. “И след като по конституцията избирателното право е наистина право и няма конституционна промяна, то такава разпоредба не може да бъде приета. Ако това стане, ще бъде напълно противоконституционно”, посочи тя.

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на БНС, посочи, че никъде в конституцията не е записано, че изборите са задължителни, което “не прави приемането на такъв текст противоконституционен”.

Иван Сотиров от ОДС, който от името на парламентарната си група също е внесъл законопроект за местния вот, коментира, че дебатът не е толкова за задължително гласуване , а по-скоро как ще се въведе т. нар. принцип за уседналост. Сините искат 12 месеца да си живял в определена община, за да можеш да участваш във вота (левицата предлага този срок да е 10 месеца). По мнението на Сотиров, за да работи уседналостта, “трябва да се взима предвид регистрацията на избирателя по настоящ адрес”. “Защото по закон в едномесечен срок избирателят трябва да се регистрира в общината, където живее, работи, там плаща данъците си и пр.”

Сотиров посочи, че по Черноморието имало общини, където над 100 души са регистрирани на един адрес.

По повод вида на бюлетината синият депутат каза, че ОДС ще настоява на второ четене първо да се гласува за интегралната бюлетина, а после преференциалното гласуване.

Мая Манолова (БСП) отбеляза, че левицата предлага решение на проблем от последните месеци, а именно опитите за записване на избиратели по черноморските общини и в най-атрактивните за инвестиции общини в централната част на страната. От соцпартията предлагат "да се върне часовникът назад" и списъците с имащите право на глас да бъдат изготвени десет месеца преди изборния ден.

От деветте проекта за промени в изборния закон за местния вот на правна комисия в сряда бяха приети само три – на БСП, ДСБ и ОДС. Очаква се гласуването по всички да бъде в петък, а след това до края на месеца да бъде направен окончателен законопроект.

Споделяне

Още от България