ДПС иска държавен дял в концесията на “Челопеч”

ДПС иска държавен дял в концесията на “Челопеч”

Предложили сме да има държавно участие в дружеството концесионер на златната мина “Челопеч”, но това би станало само със съгласието на акционера, съобщи в понеделник министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) на пресконференция за приоритетите на ведомството през 2007 г. Идеята е приходите от акционерното участие на държавата да отиват на разположение на Министерството на финансите и с тези средства да се съфинансират инфраструктурни проекти в областта на околната среда, обясни той. Така, според министъра, за съфинсиране на европроекти вместо предвидените 15 процента държавно участие, можело да се стигне до 25-30 на сто.

Извършен е анализ на концесията и на правно-икономическите ѝ параметри и въпросът дори е разглеждан от лидерите на тройната коалиция, каза Чакъров. Според него сега политическите сили трябва да заявят своята позиция по въпроса с концесията, която се държи от канадската компания “Дънди Прешъс Металс”.

Чуждестранният инвеститор от началото на 2006 г. иска от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да одобри програмата му за разширяване на добива в мината, но ведомството приложи “мълчалив отказ”. Въпреки решението на съда министърът да се произнесе по предложението на компанията, МОСВ продължава да се възползва от правото си на “мълчалив отказ”.

Заради това срещу Джевдет Чакъров и неговата политическа сила ДПС нееднократно бяха отправяни нападки за умишлено спиране на инвестицията на “Дънди”. Преди десетина дни британският вестник “Файненшъл таймс” посвети статия на проблема, посочвайки, че “българското правителство не е успяло да се справи с корупцията, в чиято основа до голяма степен е турската етническа партия ДПС.

“От “Дънди” отрекоха пред български всекидневник към тях да са отправяни корупционни практики от наша страна. Нека това опровержение да е челно място на “Файненшъл таймс”, за да стане достояние на цялата световна икономическа общност, както бе с обвиненията”, видимо се ядоса Джевдет Чакъров по време на пресконференция в понеделник.

“Получавам нападки, защото защитавам националните интереси”, допълни министърът. “Аз имах позицията и нашата политическа сила (ДПС) я подкрепи, че след двете корекции на концесионния договор през 2000 г. и 2004 г. не е защитен държавния интерес”, заяви екоминистърът. Той посочи, че в Румъния било практика държавата да участва с 20 на сто в концесиите на подземни богатства.

Нормално е концесионерът да иска максимални дивиденти, но и ние трябва да отстояваме националния интерес и да се постигне баланс, каза още Чакъров.

От българския офис на “Дънди” заявиха пред Mediapool, че към тях не е отправяно предложение за включване на държавата в концесията и не са запознати с идеята, затова не могат да коментират.

Държавата недоволна и от концесиите на минерални извори

Чакъров допълни, че политика за защита на националния интерес ще се предприема и към концесиите на минералните извори, където държавата получавала също изключително ниски приходи. Годишно 1,3 млн. лв. влизат в хазната от ползването на минералните води, уточни зам.-министърът на околната среда и водите Любка Качакова. 

Пред финализиране са промените в Закона за подземните богатства, където ще се регламентира новата методология за определянето на  концесионните такси за различните видове подземни богатства. Нейното изготвяне бе предмет на работата на междуведомствена група, формирана от експерти на Министерски съвет и министерствата на околната среда и водите, на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството.

Промяна в Закона за водите пък предвижда вкарването на топлинна компонента в определянето на таксата за минералните води. Досега е имало три категории с разлика в топлината им от 20 градуса, обясни Качакова. Сега категориите стават повече и с по-ниска градусова разлика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?