ДПС мисли: Мартин, Първанова, Бриго?

ДПС мисли: Мартин, Първанова, Бриго?

Движението за права и свободи (ДПС) ще обмисли три възможности за подкрепа на кандидатура за кмет в София на централен съвет на партията, който ще се състои в петък, съобщи по-рано през деня лидерът Ахмед Доган. В коментар за социалното напрежение, обхванало страната, той заяви, че във „всички случаи държавните служители, учителите ще получат достойно възнаграждение”, но му се струвало, че „не трябва твърде много да се бърза”. 

Ние сме твърде скромни в София, но това ситуиране в скромността може да бъде и решаваща позиция. Мисля, че още на първия тур ще имаме позиция – на балотажа е малко бягство от реалността, заяви по повод местния вот в столицата Ахмед Доган.  

Трите варианта, зад които ДПС може да застане, са:"Мартин със своята нова визия за София, новото амплоа на личност, начин на мислене, с ноу-хау. Първанова като либерал предимно, но и като 100-процентова жена. Тя е огнена жена (б.ред. При обявяването на кандидатурата си, Първанова се определи като стопроцентова жена, със самочувствието, че може да създава живот). Бриго – социалният вектор. Това са нашите партньори", заяви Доган и допълни: „Не бива да се предпоставят мъжко-женските начала. В интелектуален план Заимов, в емоционален - Тити, в друго измерение може би Първанова, Бриго също е много респектиращ”.

В ДПС има стръв, наплив, конкуренция, ръкопашен бой за листата за общински кметове, онагледи Доган ситуацията в партията покрай изключително важния за нея предстоящ местен вот. ДПС за първи път ще има повече от една трета кандидат-кметове за областните центрове. „Това е ново, имаме желание за разширяване”, разкри амбициите си лидерът на третата политическа сила у нас.

"Кърджали не е цитадела на ДПС"

Доган не е обезпокоен за контрола в Кърджали. „Градът за нас не е чак такъв голям проблем, както се внушава. Сигурно някои имат интереси Кърджали да бъде цитаделата за ДПС. Ние ценим Кърджали и правим всичко възможно да си съхрани облика, но градът не е мана небесна”, философства ДПС-лидерът. 

На състоялия се по-късно Централен съвет на ДПС бе решено да се отложи обявяването на  подкрепата им за един от посочените трима вероятни кандидати за 27 септември. Независимо, че Доган заяви, че ще избира между Заимов, Първанова, Аспарухов, зам.-председателят на движението Юнал Лютфи не изключи вероятността  да издигнат собствена кандидатура в столицата. По –късно неофициално Доган почти изключи тази възможност.

ДПС са убедени че ще успеят да вкарат поне един общински съветник в София, обяви Юнал Лютфи. След Централния съвет на движението бе съобщено, че в София ще издигнат 19 районни кмета.

Партията на Доган ще излезе със самостоятелни кандидатури в Пловдив, Добрич, Шумен, Враца, Русе, Смолян, като по всяка вероятност, такива ще се издигнат и в Бургас, Хасково Търговище Разград. Заявката на  ДПС е да имат поне  40 областни кмета.

На изборите ДПС ще се яви с 225 собствени кандидат общински листи, ще участва в 30 коалиционни, издига 89 кандидати за общински кметове, 38 кметове в коалиция, подкрепя 61 кандидати на БСП, 4-ма на СДС, 6 на НДСВ и 37 независими. За 20 общини все още не е взето решение включително за Кърджали, очаква се това да стане в близките дни.

Доган коментира, че не се притеснява от анти-ДПС коалициите, които се създават по места.

Независимо че лидерът на ДПС е работил за службите за сигурност, макар и комунистически,  първоначално той подмина въпроса на Mediapool за мнението му по законопроекта за Националната агенция "Сигурност", който бе внесен в парламента преди дни, и чието съставяне участва и депутат от партията му.

По-късно през деня той все пак реши да коментира темата, заявявайки, че само отстрани изглеждало, че тя се прави от премиера Станишев, за да бъдат ограничени правомощията на вътрешния министър. Според него "това е един необходим орган, с оглед членството ни в ЕС и е много важно агенцията да бъде създадена по начин, който  да не демотивира работата останалите структури, занимаващи се с националната сигурност.”

Учителите да почакат за заплати

Учителските протести и пенсионерското недоволство, бяха определени от основния играч в управляващата коалиция като „справедливи”, но за съжаление „толкова са възможностите на държавата”. По думите на Доган правителството вече има ясна визия в рамките на една година да направи всичко възможно за достигане на по-висок стандарт.

„За нас бе изключително важно да създадем по-добри условия за съществуването на пенсионерите. Тяхното положение бе на ръба на екзистенциалната криза”, прозрял е Ахмед Доган.  

Той смята, че във „всеки случаи държавните служители, учители, ще получат достоен ресурс за съществуване чрез на увеличаване на заплати, осигуровки и т.н.. На този фон Доган заключи: „Но ми се струва, че не трябва твърде много да се бърза, тъй като всеки момент носи недоразумения  от гледна точка на верижни реакции."

Споделяне

Още от Местни избори 2007