72 гласа решиха избора в Шумен, в 16 кметства ще има ново гласуване

Средната за страната избирателна активност на втория тур на местните избори е  47,8 на сто, съобщиха от Централната избирателна комисия за местни избори в понеделник. Комисията ще предложи на президента да насрочи нови избори в 16 кметства, защото в тези населени места двамата кандидати са получили на втория тур равен брой гласове, уточни в понеделник говорителят на ЦИКМИ Александър Александров.

Средната избирателна активност за кметове на кметства на балотажа е била 66.1%. За кмет на община средната избирателна активност в страната е 47.8% и за кметове на райони – 18.2%. За София средната избирателна активност за кмет на район е 17.9%, за Варна – 17.5%, и за Пловдив – 20.1%.
Шестнадесетте кметства, в които ще се проведат нови избори, са с. Рибник, община Петрич; с. Ново градище, община Стражица; с. Жеглица, община Видин; с. Карбинци, община Димово; с. Ботунак, община Криводол; с. Бобовец и с. Царичино, община Генерал Тошево; с. Люляково, община Добрич; с. Мала фуча, община Бобовдол; с. Малиново, община Ловеч; с. Горни Цибър, община Вълчедръм; с. Весела, Говедаре и Мирянци, община Пазарджик; с. Калугерене, община Главница; с. Върлино, община Неделино; с. Трънково, община Елхово.

По данни на комисията БСП и ДПС имат по над 700 избрани кметове, ГЕРБ – над 300, НДСВ и СДС – по над 200, ДСБ и ЗНС – по над 150, Атака има само 31.

Най-малката разлика при двама кандидати на балотажа за общински кметове е регистрирана в Шумен, където Красимир Костов (БСП) печели над съперника си Веселин Златев (ГЕРБ) с разлика от 72 гласа. В Ловеч Минко Казанджиев (БСП) отвоюва мандата от Анатолий Йорданов (ГЕРБ) с 370 гласа повече.

Драматична развръзка има и в Стара Загора ГЕРБ се реваншира, като кандидатът на партията Светлин Танчев спечели срещу досегашния кмет Евгени Желев с 490 гласа повече.

По повод на обявеното намерение на СДС да обжалва резултата от изборите за районни кметове в София заради големия брой на недействителни бюлетини, говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че обжалването става пред съда.

Ако съдът излезе с решение за касиране на изборите, ЦИК задвижва процедурата, по която се обръща към президента да назначи нови частични избори. Троянов избегна отговора дали, според комисията, има основания за съмнение по провеждането на изборите в София, като каза, че общинската избирателна комисия вече се е произнесла. В ЦИК няма данни за недействителни бюлетини, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2007