ДПС отново готово да крепи кабинета, премиерът e отворен за диалог

АБВ остава в управляващата коалиция

ДПС отново готово да крепи кабинета, премиерът e отворен за диалог

ДПС поднови офертата си към премиера Бойко Борисов за подкрепа на кабинета ден след като с тяхна помощ минаха спорните законодателни промени за пенсионните вноски. Министър-председателят обаче засега се дърпа, но остава "отворен за диалог".

Радан Кънев  от Реформаторския блок обяви ДПС за "резервната гума" на ГЕРБ в парламента. В същото време лидерът на България без цензура Николай Бареков подаде ръка на реформаторите за сформиране на общ опозиционен блок, защото му писнало от задкулисни коалиции между ГЕРБ и ДПС.

Управляващата коалиция съставена от ГЕРБ и РБ с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт обаче засега остава.Това стана ясно от изказванията на политиците в годишното обзорно предаване на Дарик радио – „Годината“.

"Готови сме да подкрепим правителство с ясен евроатлантически профил без участие в кабинет", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него Патриотичният фронт и Реформаторският блок образуват един здрав съюз, който тежал като "воденичен камък" на шията на премиера Борисов.

"Ако Борисов като субект на властта не проумее необходимостта да се отърве от Патриотичния фронт, управлението му е обречено на провал. Предсрочен вот през 2015 г. ще е по-скоро необходимото решение на ценностната криза. Готови сме да подкрепим правителство с ясен евроатлантически профил без участие в кабинет", каза лидерът на ДПС.

ДПС първо помогнаха на кабинета "Борисов" за спасяването на плоския данък, след като ГЕРБ се разминаха по този въпрос с АБВ и Патриотичния фронт, а вчера подкрепиха и пенсионните промени.

"Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите", заяви премиерът Бойко Борисов. Той благодари на всички парламентарни парти за стабилността, която излъчвало управлението. Според премиера през 2014 г. е започнала една нова коалиционна култура.

В петък единият от лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев обяви ДПС за "резервната гума" на ГЕРБ в парламента. Това стана след гласуването на спорните промени за пенсионните вноски.

"АБВ остава в управляващата коалиция", заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от АБВ пред Дарик. Той уточни, че няма забележки по съдържанието и виждането за свободата на избора за втора пенсия, но не одобрява начина, по който са прокарани промените - в последния момент, с недостатъчна дискусия. Това не благоприятства за добрия инвестиционен и икономически климат, смята Калфин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?