ДПС поиска разработването на План "2020"

ДПС поиска във вторник спешното приемане на план "България 2020" за преодоляване на кризата. "За да не създадем усещането, че мнозинството върви след една опозиционна партия, сме готови да изчакаме инициирането на подобни дебати върху представен от кабинета конкретен проект за българския план за справяне с кризата "България -2020", заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция във вторник.

Според ДПС е много "странно", че България все още мълчи по представения миналия месец от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу план "Европа 2020”. Според Лютви Местан, ако антикризисният план на правителството е съответствал на мерките в плана "Барозу”, той е щял да е основна тема.

Местан заяви, че управляващите в кратък срок трябва да инициират дебати за план "2020", а ДПС са готови да предоставят целия си "политико-експертен потенциал".

Той коментира още, че са много важни борбата срещу организираната престъпност и полицейските акции, но те не трябва да изместват основната тема – усилията за излизане от кризата.

"Тези теми не бива да се конкурират. Те трябва да присъстват едновременно в политическите дебати. В противен случай би се създало усещането, че преакцентирането само на акции целят именно да изместят акцентите на дневния ред на българското общество", посочи Местан.

Той отхвърли обаче твърдението, че ДПС също участва в "отклоняването на вниманието" със свои изявления. Той коментира, че "по въпроса за истините в специалните служби политиците са най-малко компетентни, особено тези, които нямат своите представители в службите", каквато е и ДПС.

През януари от ДПС съобщиха, че лидерът им Ахмед Доган си е избрал за ресор в партията "икономически приоритети, инвестиционна политика и нови технологии". Това портфолио имало за цел да "очертае управленските приоритети с оглед търсене на националната визия за развитието на страната".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?