ДПС: Помагаме за сплотяване на десницата

ДПС: Помагаме за сплотяване на десницата
Въвеждането на двойно по-висок изборен праг за коалициите се прави, "за да се мобилизира десницата и за да има автентична десница". Това каза в четвъртък зам.- председателят на ДПС Йордан Цонев, който преди години бе изгонен от СДС заедно с Христо Бисеров. Бариерата от 8 процента "ще спомогне за връщане на духа към тялото", допълни метафорично другият зам.-председател на ДПС Лютви Местан след заседанието на Централния съвет на партията.

Преди ден президентът Първанов върна промените в изборния закон заради повишения изборен праг, но БСП, ДПС и РЗС заявиха, че ще го гласуват в същия вид.

Предложението за скок на изборната бариера бе на Христо Бисеров. ДПС обаче така и не го внесе официално като свой проект, за да не изглежда като директен удар срещу коалицията СДС -ДСБ, която представители на ДПС като Бисеров и без това подкопават чрез влиянието си върху бившия ръководен апарат на СДС.

"ДПС е наясно с факта, че тази идея се натоварва със съмнения, че има за адресат обединителните процеси в десницата", каза на 7 април Местан, обяснявайки, че партията му се въздържала да внесе такова такова предложение, "за да не се дискредитират принципните ни съображения със съмнения за конюнктурност на един такъв акт".

Преди ден Местан направи прогноза, че изборната бариера от 8% не застрашава никой политически субект. Ако имаше коалиция, заплашена да не влезе в парламента, щяхме да се съгласим с президента, добави той по повод ветото.

В четвъртък Йордан Цонев призова медиите да вярват на прогнозите на десни представители, които твърдят, че чрез новата коалиция ще вкарат в парламента поне 40 депутати. "Този резултатът е много повече от тези 8 процента", каза той.

Местан пък за пореден път се оправда, че предложението за вдигане на изборния праг е внесено от Яне Янев и Димитър Абаджиев от РЗС. ДПС го подкрепи и дори го постави като условие, за да приеме искането на президента и БСП за мажоритарен елемент.

Местан призна, че законодателните "радикални" правила за вота през юли са били приети в последният момент, което е "общ порок на политическата система". Той не приемал мотива на президента, че повишаването на бариера се правела в "12 без 5", другата промяна за въвеждането на 31 мажоритарни кандидати – не.

Представителите на ДПС прогнозираха, че партията ще запази своята политическа тежест и след изборите.

Преди заседанието на ЦС на ДПС, което се проведе в столичният хотел "Принцес", лидерът Ахмед Доган отказа да отговаря на репортерски въпроси. По-късно на брифинга Лютви Местан даде да с разбере, че Доган няма да даде обещаната от самия него "обстойна" пресконференция, на която да отговаря на въпроси около смъртта на началника на кабинета си Ахмед Емин, както и на други питания.

"Въпросът престава да бъде актуален, след заключението на прокуратурата", каза Местан, ден, след като обвинението излезе с констатация, че Емин се е самоубил и че никой не го е подтикнал към това действие.

Споделяне

Още по темата

Още от България