ДПС против продажбата на “Булгартабак” без стратегия за отрасъла

ДПС против продажбата на “Булгартабак” без стратегия за отрасъла
Изваждането на “Булгартабак холдинг” от списъка на дружествата, които не могат да се продават без приватизационна стратегия, одобрена от парламента, било блокирано от ДПС защото отрасълът трябвало да бъде подготвен. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. В неделя пред журналисти тя коментира, че ДПС е "за" приватизацията на тютюневия холдинг, но това не трябва да става без необходимата подготовка, защото социалният ефект щял бъде много сериозен.

“За нас беше изненада, че в дневния ред на заседанието на МС на 19 април  беше внесено предложение само "Булгартабак" да бъде изведен от приватизационния списък”, каза Етем.

Тя припомни, че има решение на Народното събрание, с което е разрешено на "Булгартабак" да предприеме политики за продажба на фабриките. По този въпрос нищо не се направи и изведнъж предложиха холдингът до отпадне от забранителния списък с намерение да се обявят за приватизация четирите най-печеливши предприятия, каза Етем. 

По думите ѝ подобен ход не е уместен, без да има обща стратегия за бъдещето на тютюневия отрасъл.

Тя допълни, че тройната коалиция е обсъждала  възможността за преразглеждане на закона за приватизация и следприватизационен контрол, както и актуализиране на приложения към него списък. Предложенията за промяната ще станат ясни до края на април.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?