ДПС се кани да управлява в коалиция още два мандата

Следващото правителството ще бъде коалиционно при всички случаи и ДПС ще присъства в него, заяви заместник-председателят на Народното събрание и зам.шеф на ДПС Юнал Лютфи.

ДПС е диалогична партия и ще бъде грешно да се правят предварителни заключения от диалога, който води с БСП, СДС и другите политически субекти, каза Лютфи. Според него страната ни има нужда от силна десница. В същото време колегата му Лютви Местан обвини бившия премиер Иван Костов, че обижда гражданското общество, отричайки заслугата на ДПС за българския етнически модел.

С уговорката че е много рано да се каже кои ще са бъдещите партньори на ДПС в коалицията, Юнал Лютфи каза по БНТ, че всичко е възможно. За коалиция ще бъде най-правилно да се говори след като бъдат обявени резултатите от парламентарните избори, добави той.

За правителството, което ще бъде сформирано след изборите, заместник-председателят на ДПС отбеляза, че то ще има силна предпоставка да управлява не един, а два мандата, защото ще бъдат усвоявани реални средства от структурните фондове на ЕС и от 2007 до 2010 година стандартът на българина ще се вдигне петкратно, ако не и повече. Подобни обещания даде през почивните дни и лидерът на ДПС Ахмед Доган пред електората в Лудогорието.

Коалицията на НДСВ и ДПС е успешна коалиция и няма причини да не искаме тя да продължи да работи до 2005, до 2010 година, каза още Лютфи за сегашното управление.

Като сериозни успехи той посочи напредъка в икономиката, членството ни в НАТО, успешните преговори за членство в ЕС. Партньорите ни споделят до голяма степен това, което казвам, но всяка от двете политически сили е автономна, и те могат както да потвърдят настоящата коалиция, така и да мислят за разширяването ѝ, каза Лютфи.

Пред Би Ти Ви Лютви Местан обяви,че бившият премиер Иван Костов е обидил не само ДПС, но и за цялото гражданско общество. В статия в "24 часа" в деня, когато бе обявено името на новата дясна партия - Демократи за силна България, Костов обвини ДПС, че си присвоява заслугите за българския етнически модел и че българските турци нямат нужда от представителството само на една партия.

"На 24 май с един език, от който лъха откровена конфронтация, Иван Костов грубо, радикално и невярно прави опит за изопачаване на реалната същност на българския етнически модел, заяви днес Лютви Местан.

Той каза, че дебатите за български етнически модел се водят вече 15 години и се мислеше, че всичко за дебата е казано и сякаш обществото има консенсусна положителна оценка за български етнически модел като за най-ценния продукт на българския преход.

"Ние считаме, че отричането на българския етнически модел е обида не само за ДПС. Българският етнически модел е продукт на цялото българско гражданско общество. ДПС е политически субект, без който този модел не можеше да се осъществи и да се разгърне. Движението успя да преобразува болката от Възродителния процес във воля за обща държавност - това е заслугата на ДПС", каза още Лютви Местан.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?