ДПС стопля отношенията с Анкара: Ердоган е приел на среща Местан

Ердоган и Местан, сн. Пресофис на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Срещата се е състояла в петък в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара.

На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютви Местан са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите.

Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, отбелязват местни медии. До неотдавна Ердоган общуваше главно с отцепилите се от тази формация Касим Дал и Корман Исмаилов, основателите на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), които често гостуваха в Анкара.

"ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция", цитира БТА думи на Местан по време на работна закуска с Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче.

По време на разговора Местан е припомнил, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности.

"На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите", заявил Лютви Местан.

Според електронното издание "Кърджали хабер", цитирано от БГНЕС, срещата е продължила около час. По време на разговорите са обсъждани както отношенията между двете съседски държави, така и предстоящите на 5 октомври предсрочни избори за български парламент.

Коментирано е и състоянието на турското малцинство в България, пише "Кърджали хабер". Изданието определя срещата на Ердоган и Местан като историческа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?