ДПС върна мандата, пътят към изборите е открит

Лютви Местан и Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на председателя на ДПС Лютви Местан, който го върна веднага. Страната се нуждае от ново правителство, каза Местан.


ДПС е третата и последна политическа сила, на която държавният глава връчва по конституция проучвателен мандат, след като ГЕРБ и БСП отказаха да съставят кабинет. Така възможностите на 42-рото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани.
Предстои разпускане на парламента, назначаване на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

 

По-рано през деня Местан определи като странен въпроса дали ще върне мандата на президента Росен Плевнелиев. "Въпросът е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи", коментира той. Съмненията бяха "продуцирани" от БСП, които твърдят, че ГЕРБ и ДПС са си спретнали коалиция и може да направят ново правителство в този парламент.

 

Лидерът на ДПС, че е помолил мандатът да не му бъде връчен в понеделник, защото "това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка".

 

Малко вероятно е до 5 август, за когато е планиран финалът на сегашното Народно събрание, то да приеме някакъв закон. В сряда сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се отказва от актуализацията на държавния бюджет и депутатите му окончателно напускат парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България