Драстична промяна в селскостопанската политика на ЕС иска Лондон

Камарата на лордовете на британския парламент настоява за реформа на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, като обвързва това с отказа на Великобритания от т. нар. бюджетна отстъпка. Това предаде Ройтерс, като цитира публикуван в сряда доклад на горната камара на британския парламент.

В документа се призовава за спешна реформа на начина, по който ЕС харчи средствата си. Целта е да се повлияе на политиката на съюза преди приемането на бюджета му за периода 2007-2013 година.

Разходите за Общата селскостопанска политика на ЕС ще възлязат през 2006 г. на 44 млрд. евро, което е малко под 40 на сто от общия бюджет на Евросъюза. Те в най-голяма степен се нуждаят от реформа, се отбелязва в доклада на Камарата на лордовете.

Според авторите на документа вината за липсата на драстично намаление на фермерските разходи е на споразумението между Жак Ширак и Герхард Шрьодер от 2002 г., което след това бе подкрепено от лидерите на целия ЕС. То предвижда замразяване на тези разходи до 2013 г. - краят на следващия бюджетен период.

Смятаме това споразумение достойно за съжаление, пише в доклада. В него се обвързва реформата на Общата селскостопанска политика с отказа на Великобритания от т. нар. бюджетна отстъпка. Тя представлява даденото през 1980 г. на страната право да намалява вноските си в бюджета на ЕС, тъй като получава относително малък дял от селскостопанските помощи.

Много членове на ЕС смятат това право на Великобритания за анахронизъм, тъй като в момента тя е сред най-богатите страни в съюза, но в доклада се посочва, че отстъпката трябва да остане, докато не се реформира Общата селскостопанска политика.

В документа се препоръчва след 2006 г. структурните фондове, които подпомагат най-бедните региони в съюза, да се ограничат само до Гърция, Португалия, 10-те страни, приети в ЕС на 1 май 2004 г., и България и Румъния, които се очаква да влязат в ЕС през 2007 г.

Споделяне

Още от Бизнес