Дребни търговци заляха със заявления за регистрация по ДДС данъчните служби

Пет пъти се е увеличил броят на подадените заявления за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) от началото на тази година в сравнение с предната година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

В първите пет работни дни на годината желаещите да регистрират своята фирма по ДДС са били 3350, докато за същия период на 2008 г. това са искали да направят представители само на 594 фирми.

Основната причина за наплива от заявки е новото изискване към търговците на цигари да имат регистрация по ЗДДС. Изискването бе записано в Закона за тютюна и тютюневите изделия като промяна в параграф 98, чл. 30 т.1 от закона, приета от Народното събрание и публикувана в последния брой на Държавен вестник за миналата година.

Тази промяна накара стотици собственици на малки търговски обекти да скрият цигарите или да ги продават под тезгяха, докато уредят регистрацията си по ДДС. Самата регистрация отнема до две седмици и солидно тичане, свързана е със загуби на време и според повечето дребни търговци е напълно безсмислена.

Ако целта е да се ловят обороти или да се пресече укриване на данъци при продажбата на цигари, то това не са малките магазини или кафенета. В тях продаването количество цигари е много малко, твърдят търговци. Според тях цигарите допълват асортимента и често клиентите бягат, когато в магазина или заведението ги няма.

Споделяне

Още от Бизнес