Древна арменска църква се открива повторно в Турция

Древна арменска църква се открива повторно в Турция

Официална арменска делегация е в източна Турция за участие в церемония по повторното откриване на 1100-годишна арменска църква, реставрирана от турското правителство, предаде ББС.

Позитивният жест на Анкара се разглежда като опит за преодоляване на историческата вражда между двата народа след масовите убийства на арменци в отоманска Турция през 1915 г.

Двете страни нямат официални дипломатически отношения.

Древната църква от пясъчен камък, построена между 915 -921 г., е ценен паметник на арменската култура. Тя е разположена на малкия остров Акдамар в езерото Ван и бе реставрирана 18 месеца.

Двайсет членната арменска делегация от архитекти, инженери и археолози за откриването на храма е предвождана от заместник-министъра на културата Гадик Гюриян.

“Мисля, че можем да дискутираме нови проекти по отношение на бъдещето”, каза Гюриян. “Нашите специалисти могат да си сътрудничат в много области като археологията, архитектурата и промишлеността”, допълни той.

В церемонията по откриването на храма участват духовният водач на арменската православна общност в Турция патриарх Месроб ІІ и турският министър на културата Атила Кос.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?