ДСБ алармира, че актуализираният бюджет ще е в полза на енергийната мафия

Партията поиска кабинетът да препотвърди спирането на АЕЦ “Белене“

ДСБ алармира, че актуализираният бюджет ще е в полза на енергийната мафия

Управляващите подготвят мащабни кражби в енергетиката с актуализацията на бюджета и с намерението да вземат заем от около 1 млрд. лева, предупреди на пресконференция във вторник председателят Демократи за силна България Радан Кънев. Според него обявената ден по-рано възможност правителството да вземе заем за изпълнение на социално-икономическата си програма е необяснима и неаргументирана.

 

ДСБ не са съгласни с обяснението, че това ще се наложи заради очакваните с около 1 млрд. лв. по-малко приходи в хазната и припомнят изказване на лидера на БСП Сергей Станишев от 20 ноември 2012 г., че има голям резерв в приходната част и на тази база може да бъдат решени социалните проблеми. Затова стои въпросът защо тогава българите ще бъдат натоварени с 1 млрд. лв. финансов шок, който е най-голямата дългова порция, която ни се сервира от десет години насам, коментира Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на партията.

 

Начинът, по който кабинетът прехвърля вината за всички проблеми на предишните управляващи, удивително напомня поведението на Бойко Борисов, се казва в позиция на партията, представена от Иван Иванов, също член на ръководството на ДСБ.

 

В нея се настоява още правителството да закрие “Българския енергиен холдинг“ като неефективна и излишна бюрократична структура, която генерира корупция, и се припомня, че това е препоръчано и в докладите за състоянието на българската енергетика, изготвени от Евросъюза и Световната банка.

 

Партията иска още публично кабинетът да потвърди окончателното прекратяване на проекта "Белене", както реши 41-то Народно събрание след произведения референдум.

 

До края на юли Министерството на икономиката и енергетиката да либерализира енергийния пазар, за да избегне наказателна санкция от ЕС, апелират още от ДСБ?

 

Радан Кънев определи проекта на лидера на “Атака“ Волен Сидеров за орязване на субсидиите за извънпарламентарните партии, който бе одобрен на първо четене от парламентарната правна комисия, като “нагъл опит да се съхрани статуквото и да се осигури непредставените в този парламент българи още дълго време да останат извън него“.

Споделяне

Още от Бизнес