ДСБ: БСП и ДПС подаряват на Симеон огромно държавно имущество

ДСБ: БСП и ДПС подаряват на Симеон огромно държавно имущество

БСП и ДПС подаряват на лидера на НДСВ държавно имущество в огромни размери, завиха в петък Демократи за силна България (ДСБ) по повод финалния доклад на временната комисия за “царските имоти”.

“До това политическо престъпление се стигна след среднощна шетня между Министерски съвет и президентството, след силен натиск на президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев върху депутати от БСП и ДПС”, се казва в декларацията, прочетена в парламента от зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова.

Преди последното драматично заседание на комисията за “царските имоти” в четвъртък БСП и ДПС решиха да се съобразят с искането на НДСВ от окончателния доклад да отпадне заключението, че имотите на бившия премиер са придобити незаконно.

Социалисти обясниха, че така ще се гарантира стабилността на правителството и управляващата коалиция, която в последните дни бе блокирана от отказа на НДСВ да гласува внесени законопроекти като тези на вицепремиера от ДПС Емел Етем и на министъра на енергетиката от БСП Румен Овчаров. Страховете на премиера Сергей Станишев били, че обявяването на собствеността на Сакскобургготски за незаконна може да взриви коалицията и да възпрепятства приемането на важни закони, свързани с ЕС, включително и новите конституционни промени.  

Депутати от БСП обаче казаха, че си запазват правото да повдигнат отново въпроса за необходимостта от спецзакон за “царските имоти” след 1 януари 2007 г., когато България бъде приета в ЕС, или ако НДСВ тръгне да излиза от коалицията.

ДСБ изтъкнаха в петък, че докато действа тристранното “съглашателство”, докладът на временната комисия ще възпира всички органи на изпълнителната власт да възстановят собствеността на българската държава.

Екатерина Михайлова, която е член на комисията за “царските имоти”, припомни, че в резултат на четиримесечната работа са събрани “3200 страници факти, доказващи, че бившият премиер като се възползва от властта си, е придобил значително имущество от българската държава без законово основание.”

“БСП получи безспорни доказателства, за да изпълни предизборното си обещание да върне незаконно заграбените от бившия престолонаследник държавни имоти. Вместо това бившите комунисти сключиха криминална сделка. Сакскобургготски изнуди Първанов и БСП и те платиха с наши общи имоти за да останат на власт, като се превърнаха в съучастници в грабеж и държавна корупция”, каза Екатерина Михайлова. Така, според ДСБ, БСП е станала “партия на царската олигархия”.

От ДСБ настояват Народното събрание обяви чрез свое решение, че имотите са придобити без наличието на закон и да задължи МС да предприеме действия за връщането им на държавата. 

Споделяне

Още от България