ДСБ и "Да, България": Намаляването на прага на плащанията в брой е лобиране за банките

ДСБ и "Да, България": Намаляването на прага на плащанията в брой е лобиране за банките

"Намаляването на прага за кешови плащания на 5000 лева е безочливо лобиране в полза на банките". Това се казва в обща позиция на ДСБ и "Да, България", след като парламента одобри на първо четене намаляване на прага на плащанията в брой от 10 000 на 5 000 лева.

Това е четвърти опит на ГЕРБ и финансовия министър да намалят размера на кешовите плащания, припомнят двете извънпарламентарни сили.

Досега разумът надделяваше и тези скандални промени бяха спирани, но липсата на опозиция в парламента води до такива абсурдни ситуации, смятат ДСБ и "Да, България".

Според тях това е поредният пример, в който ГЕРБ облагодетелства големите играчи за сметка на допълнителни разходи за малкия бизнес и обикновения гражданин.

Двете формации смятат, че смъкването на прага ще доведе до "съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни".

"Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовият министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол "големите" и прилага все по-рестриктивни мерки към "малките"", посочват от двете формации.

Според тях промяната ще доведе до увеличаване на сивата икономика. Причината - хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят тези разходи, смятат от ДСБ и "Да, България".

Според тях тъй като в по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа, намаляването на прага на плащанията в брой ще се отрази негативно на най-бедните региони. Това ще затрудни възможностите за правене на бизнес, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5000 лева, смятат двете партии.

Според тях гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

Двете формации съзират и риск от изнудване на гражданите, защото ще се събира информация за повечето покупки. "Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани", предупреждават от ДСБ и "Да България".

Двете формации призовават депутатите, които "не са се сдружили с монополистите и твърдят, че работят за гражданите и малкия и среден бизнес да отхвърлят тези скандални предложения".

Споделяне

Още от Бизнес