ДСБ и Да, България преговарят за общо явяване на избори

ДСБ и Да, България преговарят за общо явяване на избори

ДСБ и Да, България преговарят за общо явяване на избори. Това стана ясно от думите на лидерите на двете формации Атанас Атанасов и Христо Иванов, в тяхно първо съвместно телевизионно интервю. Пред Би Ай Ти в събота, двамата обясниха, че на следващите избори в “общ форнт, който продемократичен и антикорупционен” ще “отправят предизвикателство на управляващия модел”.

Към момента двете партии преговарят по политики и общи действия, като подреждането на общи предизборни листи ще бъде последният инструмент за постигането им.

“Не искаме да вадим кухнята на балкона, както е традиционно", обяви Иванов. А Атанасов допълни, че когато има готов документ между формациите, той ще бъде обявен.

“На следващите избори, които са за Европарламент, ние заедно трябва да намерим формулата в един широк фронт - продемократичен и антикорупционен, да отправим такова предизвикателство на управляващия модел. Да поискаме доверие от българските граждани и този модел на управление да бъде сменен“, каза председателят на Да, България и бивш правосъден министър Христо Иванов.

“Сега отливаме фундамента на алтернативата на сегашното политическо статукво. Искаме да се върнем във властта и то така, че да можем да променяме процесите в държавата, а не да бъдем патерица на Борисов“, допълни Атанасов.

Разчитаме на огромното мълчаливо множество", заяви Иванов. Той каза, че важно е да бъде привлечен "нов вот" - нещо, което "Да, България" все пак е направила на последните избори.

"За мен никога не е имало никакво съмнение, че ние трябва да сме заедно", каза още той.

“Към януари тази година, преди предсрочните избори, ние нямахме добри опции, направихме труден избор за привличане на нов електорат, който не успяхме да защитим добре и той не ни позволи да влезем в парламента. За мен обаче няма никаква новина в това, че с г-н Атанасов сме заедно в студио и работим по някакви общи проекти”, допълни Иванов.

"Дано имаме сили да се обединим"


Според него "не е въпросът да разпределяме тези 4,5 %" - толкова, колкото им дават социологическите агенции, ако се е явят заедно на избори. 


Уважаеми наши привърженици, забравете това, което ви говорим тука, защото сме ви разочаровали. Дано да имаме сили да се обединим", обърна се Атанасов към избирателите на двете формации.

“По-важното в общата ни история е, че през 2015 г. ние заедно излязохме в опозиция. Имахме силата да напуснем доброволно властта, защото г-н Иванов днес можеше да е министър, а аз да съм шеф на онази важна комисия на парламента (по вътрешен ред и сигурност, б.р.)“, смята Атанас Атанасов.

Според Атанасов ги отличава от всички останали това, че са напуснали властта. Той каза, че "на Борисов и неговата компания" им е било важно те да са извън НС, когато ще се избира новият Висш съдебен съвет, който пък ще избира новия главен прокурор.

Перпендикулярна държава

Той нарече лицемерна опозиция ДПС - които имат поне един техен министър в кабинета, “и то вкаран ужким чрез "патриотите" и БСП, които вдигали врява, но се сключли сделка за членовете на новия ВСС.


По думите му главната цел била да остане Борисов да управлява еднолично държавата и да разпределя еднолично общите ни пари.

"Десет години крадат! Крадат колкото се може повече", каза Атанасов по въпроса, че сме на предпоследно място по заплати в на Балканите.

"Корнелия Нинова говори за паралелна държава. Държавата не е паралелна - перпендикулярна е! Перпендикулярна е, защото тя спира развитието на икономиката. Ние наблюдавахме последните месеци как тя - държавата, се меси в един икономически сектор. Преразпеделя собственост, преразпределя активи, преразпределя договори! Това е абсолютно недопустимо и трябва да спре", допълни го Иванов.

"Виждал съм за тези години как и под байряка на левите, и под байряка на десните се краде - отговори Атанасов на въпрос леви ли са или десни. - И да върна топката и да питам: по кои признаци се говори, че ГЕРБ е дясна партия?"

Ако искахме да правим трик щяхме да ползваме предишния

Иванов пък каза, че т. нар. Реформаторски блок не е бил реформаторски, а е бил Околоборисов блок. 


На въпрос дали виждат обединение с други партии, Иванов подчерта, че в общите позиции, които пускат формациите им напоследък те са пет – Да, България, ДСБ, Зелените, Деос и БЗНС.

От думите на Иванов и Атанасов стана ясно, че не биха преговаряли с представители на Реформаторския блок, като направиха уговорка, че трябва да се види в каква посока ще тръгне “Движение България на гражданите”, която е с ново ръководство.

"Ако искахме да правим трик, още щяхе да ползваме предишния - нямахме никакъв проблем да продължаваме да си преживяме около Борисов на ливадата", каза Христо Иванов и на въпрос дали ще търсят за разговори Божидар Лукарски и СДС отговори с “не”.

Атанасов пък заяви, че обясненията на РБ за “общи ценности” приличат по-скоро на опорна точка. 

Споделяне

Още от България