ДСБ иска разследване на тъканната банка "Остеотех"

ДСБ поиска във вторник Министерството на здравеопазването да назначи комисия, която да извърши цялостно разследване на дейността на тъканната банка "Остеотех" в България. Нейната дъщерна компания "Остеоцентър България" ползва донорски материали от 13 държавни болници.

Общественото внимание отново бе фокусирано върху "Остеотех" преди седмица заради пътуване до САЩ на здравния министър Божидар Нанев на разноски на неправителствени организации, председателствани от шефа на тъканната банка Румен Хичев.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ДАНС проверява фирмата и министъра относно възможен конфликт на интереси. Той съобщи, че вече е говорил с Нанев, но не е успял да получи отговор какво е наложило да пътува на частни разноски. Здравният министър каза публично, че не вижда конфликт на интереси, защото разноските са платени от неправителствени организации, а пътуването му било съгласувано с всички институции.

Според ДСБ експертите на МЗ трябва да установят и на какво се дължи огромната диспропорция между печалбите на фирмата от преработка на трупни тъкани, изнесени от България, и стойността на продукцията, която страната ни използва безвъзмездно.

"Имаме съмнение за тежка корупция", заяви депутатът от "Синята коалиция" Веселин Методиев.

Нанев обаче не се съмнява и вече даде пример, че "Остеоцентър България" снабдява болниците с безплатни алографти, които са много скъпи. Алографтите са обработени по специални методи тъкани - костна тъкан, сухожилия и др, които се трансплантират. Получаването на един алографт струва между 7 000 и 50 000 долара.

Това обаче не става безвъзмездно, защото болниците в замяна дават донорски материали на фирмата, а от продуктите годишно се реализират милиони долари печалби в чужбина. От 2003-та до средата на миналата година броят на трансплантираните у нас алографт продукти е само 387.

Темата "Остеотех" за получи голяма популярност още през 2006 година. Тогава отново ДСБ поискаха вече бившия здравен министър да прекрати договора с фирмата, защото с него се въвеждал монопол над използването на органи и тъкани от донори.

От партията тогава заявиха, че взаимоотношенията между донорската агенция, държавните болници и тъканните банки пораждат съмнения за осъществяван международен трафик на органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България