Безвъзмездната дейност на "Остеоцентър" се финансирала от такси на чужди пациенти

Безвъзмездната дейност на "Остеоцентър" се финансирала от такси на чужди пациенти

Служители на ДАНС са били в "Остеоцентър" и са иззели оттам документация във връзка с проверката, назначена от премиера Бойко Борисов по повод визитата на здравния министър Божидар Нанев в САЩ. "Предоставихме цялата изискана документация. Дадох необходимите обяснения", заяви пред журналисти в четвъртък президентът на тъканната банка "Остеоцентър-България" д-р Румен Хичев, който е и шеф на двете неправителствени организации, на чиито разноски бе осъществена визитата на българската делегация в САЩ.

"Убеден съм, че когато се видят фактите, ще се установи, че няма ущърб за българските национални интереси", каза Хичев.

Той нарече "митове и лъжи" твърденията, че компанията му изнася "контейнери с кости и тъкани", от които печели баснословни суми, а връща в България много по-малка част в обработен вид под формата на алографт-продукти. Алографтите са обработени по специални методи тъкани - костна тъкан, сухожилия и др, които се трансплантират.

На въпрос на Mediapool колко струват алографт продуктите, които компанията разпределя извън България след задоволяване на тукашните нужди и не е ли тази печалба в пъти по-голяма, за да може да се осъществява безвъзмездна дейност тук, Хичев отговори, че печалбата идва от таксите на чуждите пациенти.

"Продуктите, които връщаме в България са безплатни. Излишъкът, който отива в други държави, не е безплатен. В таксите, които се плащат от здравноосигурителните дружества на пациентите например в Германия, е включена и стойността на продуктите, които се връщат в България", каза Хичев, без обаче да назове размерът на таксата. Хичев определи като "абсурд" твърденията, че тъканите от един донор носят на компанията му печалба от 200 000 евро.

Хичев: Нямаше да има конфликт дори да бях дал на Нанев пари за път на ръка

Хичев заяви, че е имало двойна проверка за евентуален конфликт на интереси преди пътуването на Нанев в САЩ – от българска и от американска кантора. И двете са се произнесли, че няма нищо нередно. "Според американското законодателство дори не би имало конфликт на интереси, ако бях дал на министър Нанев пари на ръка за самолетния билет.

Освен това Хичев каза, че поканата за визитата, която била изпратена през българското посолство във Вашингтон, е била адресирана освен до здравното министерство и до премиера Бойко Борисов, който по-късно разпореди проверката на ДАНС по случая.

"Остеоцентър" не се нуждаел от покровителството на държавата

Според Хичев от дейността на "Остеоцентър-България", която е дъщерна компания на американската "Остеотех" има само ползи за страната ни.

"Осем години някой в България да е чул за недостиг на тъкани, така както се говори за недостиг на органи? Няма и да чуете, докато "Остеоцентър" е в България. Мразят ни и ни плюят защото алографтите са безплатни. Един имплант струва 40 000 евро и идва тук безплатно без комисионни. Може би идеята е да се изгони "Остеоцентър" и тази дейността да се разхвърля между няколко сенчести доставчици", каза Хичев и добави: "Омръзна ми името ми да се валя в кал".

Според него не може да се говори, че неговата компания търси протекциите на държавните органи. "Ние имаме договори с отделните болници, като при това те нямат никакви права върху тъканите на донорите. Близките на починалите са тези, които ни дават разрешение да ги вземем, а не държавата, не болниците. И при това ние не ги караме и увещаваме, както се твърди, а ги запознаваме с опциите и предоставянето на тъкани става по тяхната изрична воля", каза още Хичев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?