ДСБ настоява държавните институции да изразят загриженост за изборите в Украйна

Демократи за силна България (ДСБ) очакват реакция от президента по повод на обстановката в Украйна след президентските избори, каза пред журналисти в парламента Асен Агов.

Във вторник от партията излязоха с позиция за резултатите от президентските избори в Украйна, в която се настоява Народното събрание да приеме декларация за положението в Украйна, а министърът на външните работи да изрази загриженост пред посланика на Украйна от нарушенията на изборите.

В понеделник ЕС призова Украйна да преразгледа резултатите от проведения в неделя втори тур на изборите, които опозицията твърди, че са фалшифицирани, а наблюдателите от ОССЕ оцениха като неотговарящи на демократичните стандарти. Холандското председателство на ЕС обяви, че ще препоръча на всички държави - членки да изразят отношението си към вота пред съответния акредитиран във всяка страна украински посланик.

Към този момент нито българското външно министерство, нито президентът или правителството не са изразили позиция за изборите в Украйна.

Ден след като наблюдателите на ОССЕ, а след тях ЕС, САЩ и НАТО изразиха загриженост за изборите, българското председателство на организацията се присъедини към тази позиция. В сравнение с първия тур на изборите по някои параметри даже се забелязва отстъпление, така че продължаваме да следим ситуацията, каза във вторник заместник - външният министър и говорител на МВнР Гергана Грънчарова.

Асен Агов съобщи, че от ДСБ са подготвили проект на декларация на парламента и са го предоставили за подпис на всички парламентарни групи. В проектодокумента се изразява загриженост от обстановката в Украйна след изборите и се настоява да се преразгледат резултатите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?