ДСБ: Не е работа на президента да предлага антикризсна програма

Президентът Георги Първанов няма правомощия в икономическата политика на правителството и може да прави предложения в качеството си на обикновен български гражданин. Това коментира във вторник лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Той заяви, че на този етап няма дебат по президентския доклад, който ще бъде представен в петък и който предвижда премахване на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум от 1000 лева.

"Ако някоя парламентарно представена партия припознае тези предложения, тогава и ние ще се включим в дебата, но ако никоя опозиционна формация не го направи, то тогава дебатът е безсмислен", заяви Костов.

В същото време от ДСБ отново призоваха правителството на Бойко Борисов да оповести възможно най-бързо своята реформаторска програма. Според партията от 8 години в страната не са провеждани реформи и в редица сектори са натрупани много тежки проблеми.

По думите на Костов най-належащи са реформите в секторите образование, здравеопазване и сигурност.

"Само в 40 града има ученици за гимназиите. Училището е за учениците - то не е заради сградите, заради издръжката, а е само за децата”, добави той.

От ДСБ предположиха, че пълната антикризисна програма на кабинета ще бъде близка до предизборните обещание на ГЕРБ. "Ние имаме много общи неща в своите предизборни програми. Ако все пак има различия между мерките на правителство и нашите виждания, ние ще направим своите предложения", заяви икономическият експерт от ДСБ Димитър Бъчваров.

В отговор на въпрос за кметските избори в София Иван Костов заяви, че националното ръководство на партията ще приеме решението на градската организация. Във вторник се проведе първата официална среща между ръководствата на ДСБ-София и СДС-София за излъчване на общ десен кандидат за кмет.

Споделяне
Още по темата
Още от България