ДСБ: Не е работа на президента да предлага антикризсна програма

Президентът Георги Първанов няма правомощия в икономическата политика на правителството и може да прави предложения в качеството си на обикновен български гражданин. Това коментира във вторник лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Той заяви, че на този етап няма дебат по президентския доклад, който ще бъде представен в петък и който предвижда премахване на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум от 1000 лева.

"Ако някоя парламентарно представена партия припознае тези предложения, тогава и ние ще се включим в дебата, но ако никоя опозиционна формация не го направи, то тогава дебатът е безсмислен", заяви Костов.

В същото време от ДСБ отново призоваха правителството на Бойко Борисов да оповести възможно най-бързо своята реформаторска програма. Според партията от 8 години в страната не са провеждани реформи и в редица сектори са натрупани много тежки проблеми.

По думите на Костов най-належащи са реформите в секторите образование, здравеопазване и сигурност.

"Само в 40 града има ученици за гимназиите. Училището е за учениците - то не е заради сградите, заради издръжката, а е само за децата”, добави той.

От ДСБ предположиха, че пълната антикризисна програма на кабинета ще бъде близка до предизборните обещание на ГЕРБ. "Ние имаме много общи неща в своите предизборни програми. Ако все пак има различия между мерките на правителство и нашите виждания, ние ще направим своите предложения", заяви икономическият експерт от ДСБ Димитър Бъчваров.

В отговор на въпрос за кметските избори в София Иван Костов заяви, че националното ръководство на партията ще приеме решението на градската организация. Във вторник се проведе първата официална среща между ръководствата на ДСБ-София и СДС-София за излъчване на общ десен кандидат за кмет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?