ДСБ очаквано издигна Вили Лилков за кмет на София

Трайчо Трайков бе номиниран за водач на листата на Реформаторския блок

Кадър след гласуването в ДСБ-София, автор ДСБ

ДСБ-София очаквано издигна в събота своя лидер Вили Лилков за кандидат за кмет на столицата, а бившият министър на икономиката Трайчо Трайков бе посочен за водач на листата на общинските съветници на Реформаторския блок. Това съобщи пресцентърът на партията след заседанието на градската организация.

В момента Вили Лилков е депутат първи мандат, но преди това изкара 12 години като общински съветник в Столичния общински съвет. През това време той бе един от най-активните общинари с позиция  по почти всички важни въпроси на града. Вили Лилков дълги години критикува кметската администрация заради липсата на достатъчно отчетност на бюджета на града. Той е професор в Минно-геоложкия университет в София и ръководител на неговата катедра по физика..

На свой ред Трайчо Трайков бе министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на премиера Бойко Борисов. Той стана член на Гражданския съвет на Реформаторския блок преди последните парламентарни избори.

По неофициална информация "Движение България на гражданите" най-вероятно ще подкрепи кандидатурата на ДСБ за кмет на София, предвид по-голямото влияние на партията в столицата.

Пред партийното събрание на ДСБ Вили Лилков говори първо говори за преодоляната криза в местната структура след 2013 година.

“През 2013 година пет районни организации на ДСБ София бяха изчезнали. Няколко бяха пред истински разпад. Започнахме бавно и постепенно, но много убедено, работа по възстановяване на Софийската организация. Септември 2013 г. оглавих София и обещах тук на това място, да я доведа в кондиция, такава че заедно с всички десни партии в София, да си поставим една много по-висока цел – да разбием бетона ГЕРБ в София. Днес ние сме в състояние да направим тази смела и решителна стъпка за десницата в София“, каза Лилков.

Трайчо Трайков каза, че за него е чест да приеме тази номинация. “Знам, че всички в тази зала са представители на автентично дясно мислещи хора. Тези, които могат без усилие да различат истинското от имитацията, освободителите от окупаторите, патриотите от доносниците, изгодния икономически проект от корупционната яма“, каза той.

Той обясни, че наистина местната власт в София не се занимава с “ядрени централи и нови изтребители“, но има достатъчно много сечения с приоритетите на националната политика като средата за бизнес или качественото образование, където той може да помогне.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?