ДСБ: Очертава се сериозен недостиг на приходи и превишени разходи

ДСБ: Очертава се сериозен недостиг на приходи и превишени разходи
До края на годината се очертават недостиг на приходи и превишени разходи, предупредиха в понеделник от ДСБ. Партията ще търси персонална отговорност от членове на кабинета "Борисов", ако се наложи нова актуализация на бюджета за 2010 година, заяви Иван Костов. В отговор на въпрос дали има промяна на положителното отношение към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, Костов заяви, че есента ще бъде "съдбоносна" за него.

"Въпросът дали той (Дянков, бел.ред.) успява да се справи надвисва над него съдбоносно тази есен", коментира лидерът на ДСБ.

Според него данните за спад на БВП с 1.5% през последното тримесечие говорят за "заспиване" на икономиката. "Икономиката като мечка се прибира в бърлогата си и отива в сянката на сивата икономика", допълни Костов. За това според ДСБ говори фактът, че при 100 млн. лева по-голям обем на БВП през второто тримесечие на година са събрани със 17% по-малко приходи от акцизи и ДДС.

"Някои медии побързаха да коментират бравурно данни за спад на икономиката като сигнал за излизане от кризата", каза Костов.

От партията заявиха, че дори и данните за леко понижение на регистрираните безработни в бюрата по труда се дължат на субсидираната от държавата временна заетост, което не говори за съживяване на реалната икономика.

ДСБ ще поиска шефовете на НАП, митниците, осигурителния институт, здравната каса и министърът на финансите да предоставят в парламентарната бюджетна комисия всички актуални данни за изпълнението на своите бюджети.

"Очертава се сериозен недостиг на приходи и превишени разходи. По-висок общ дефицит от предвидения в актуализираните бюджети ще предизвика повторни актуализации в края на годината. Рискът може да се превърне в реална заплаха за финансовата политика през 2011 година", се казва в позицията на Националното ръководство на ДСБ.

Десните продължиха с критиките и за липсата на реформи в здравеопазването. Според последните информации големите окръжни болници към август са натрупали 350 млн. лева дългове. В същото време здравната каса трябва да формира 660 млн. лева излишък в опит да се ограничи общият дефицит в държавния бюджет.

"Още по-голяма е нашата тревога, че реформата в здравеопазването се опошлява от непровеждането на същинска реформа. Като реформа се представя ограничаването на разходите на болниците, които извършват същинска здравна услуга и превръщането на здравната каса в придатък към финансовото министерство, което не може да се нарече реформа", допълни Костов.

СДС и ДСБ ще формират обща позиция по проблемите в здравеопазването, която ще бъде публикувана по-късно през седмицата.

Споделяне

Още от България