ДСБ отново предлага математикът Михаил Константинов за ЦИК

Във вторник президентът Георги Първанов ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Всяка партия ще се срещне поотделно с Първанов и ще представи своите предложения за формата на комисията и своите кандидатури. Централната избирателна комисия трябва да се излъчи от държавния глава.

Политическите формации не са съгласували предварително помежду си своите  кандидатури, тъй като не Народното събрание, а президентът е органът, който ще вземе окончателното решение по въпроса, обясни за Mediapool зам.председателят на жълтата група Валери Цеков.

Управляващата коалиция – НДСВ, ДПС и Новото време – са предложили на президента броят на членовете на ЦИК, излъчени от парламентарните сили, да отговаря на представителността им в Народното събрание. Така НДСВ трябва да излъчи 10 кандидати, Коалиция за България – 5, ДСБ – 3, ОДС – 2, ДПС – 2, Новото време – 2, Народен съюз – 1, съобщи миналата седмица лидерът на нововремци Борислав Цеков.

Засега е ясно, че нововремци ще предложат за техен представител в ЦИК юристката Ивелина Алексиева. Математиците проф. Михаил Константинов, Иларион Иларионов и юристът Илияна Ризова-Вълчанова ще бъдат предложени от Демократи за силна България (ДСБ).

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?