ДСБ отново предлага математикът Михаил Константинов за ЦИК

Във вторник президентът Георги Първанов ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Всяка партия ще се срещне поотделно с Първанов и ще представи своите предложения за формата на комисията и своите кандидатури. Централната избирателна комисия трябва да се излъчи от държавния глава.

Политическите формации не са съгласували предварително помежду си своите  кандидатури, тъй като не Народното събрание, а президентът е органът, който ще вземе окончателното решение по въпроса, обясни за Mediapool зам.председателят на жълтата група Валери Цеков.

Управляващата коалиция – НДСВ, ДПС и Новото време – са предложили на президента броят на членовете на ЦИК, излъчени от парламентарните сили, да отговаря на представителността им в Народното събрание. Така НДСВ трябва да излъчи 10 кандидати, Коалиция за България – 5, ДСБ – 3, ОДС – 2, ДПС – 2, Новото време – 2, Народен съюз – 1, съобщи миналата седмица лидерът на нововремци Борислав Цеков.

Засега е ясно, че нововремци ще предложат за техен представител в ЦИК юристката Ивелина Алексиева. Математиците проф. Михаил Константинов, Иларион Иларионов и юристът Илияна Ризова-Вълчанова ще бъдат предложени от Демократи за силна България (ДСБ).

Споделяне
Още от България